A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Напрацьовано низку механізмів, які дозволять дітям із ТОТ дистанційно вступати до ЗВО України, – Міністр освіти і науки

Опубліковано 02 червня 2022 року о 12:05


Окуповані території не є контрольовані Урядом, проте держава Україна намагається всіляко підтримувати своїх громадян на землях, які перебувають під тимчасовою окупацією.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

«Міністерство освіти і науки двічі на місяць здійснює всі бюджетні призначення до місцевих громад щодо виплати заробітної плати вчителям. На жаль, сьогодні 304 об'єднані територіальні громади є під окупацією, але лише 48 з них не виплачена заробітна плата вчителям», – розповів Сергій Шкарлет.

За словами Міністра, це питання більше пов'язане із відсутністю прямого менеджменту Міністерства освіти і науки до кожної школи, адже лише керівники військових адміністрацій або місцевих органів, або засновників мають дані щодо цифрового підпису, цифрового ключа, печатки, реєстру отримувачів зарплати.

«Ми систематично працюємо з цими громадами і намагаємося вирішити проблеми заробітної плати. На сьогодні можемо забезпечити лише дистанційну форму освітнього процесу на тимчасово окупованих територіях для тих викладачів і дітей, які бажають навчатися за українськими стандартами без російських наративів», – наголосив Сергій Шкарлет.

Також він розповів про організацію складання НМТ на ТОТ.

«Спільно з фахівцями Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій напрацювали цілу низку механізмів, які дозволять дітям із тимчасово окупованих територій дистанційно вступати до закладів вищої освіти України», – сказав Сергій Шкарлет.

Міністр повідомив, що під час участі у Світовому освітньому форумі 2022 він провів зустріч з представниками компанії «Аmazon» і звернувся із проханням надати донації коштами або розробленим програмним забезпеченням для дистанційного вступу саме дітей із тимчасово окупованих територій до українських ЗВО.

«Ми в жодному разі не забуваємо про наших громадян на тимчасово окупованих територіях. Ми постійно вживаємо певних заходів, наприклад, 32 заклади вищої освіти евакуювали з тимчасово окупованих територій, 42 коледжі, 64 філії ЗВО», – наголосив Міністр.

Нагадаємо, вчителі Херсону відмовилися співпрацювати з окупантами.