A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Ми зробимо все, щоб усіх вас повернути» – Президент України під час спілкування із переміщеними дітьми

Опубліковано 02 червня 2022 року о 14:00


Учора, 1 червня 2022 року, в Міжнародний день захисту дітей за участю Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ради з питань, пов’язаних із життям та безпекою дітей у воєнний та післявоєнний час. Під час заходу Президент поспілкувався у форматі відеоконференції з українськими дітьми, які тимчасово перебувають на території Республіки Польща, та з учнями Дрогобицького ліцею, серед яких були жителі різних регіонів України.

«Ми зробимо все, щоб усіх вас повернути. Повернути всіх вас дітьми, а не дорослими, тобто найближчим часом. Для нас дуже важливо, щоб ви будували нашу країну й наше майбутнє, бо ви і є наше прекрасне майбутнє, заради якого ми всі сьогодні воюємо. Тому зробимо все, щоб повернути вас максимально швидко, але хочу, щоб ми повернули вас у безпечну Україну», – наголосив Володимир Зеленський. 

Глава держави також зазначив, що вдячний Польщі та її народу за забезпечення гарних умов для українських дітей, котрі нині перебувають у цій країні. 

Учні Дрогобицького ліцею цікавилися у Президента питаннями гарантування безпеки України після закінчення війни, участю молоді у відбудові нашої країни, перспективами відновлення повноцінного навчального процесу. 

Основною темою засідання Ради було напрацювання чіткого механізму щодо фіксування злочинів примусового вивезення українських дітей на територію Росії та тимчасово окуповані території України, ідентифікації вивезених дітей для того, щоб їх повернути. 

Було наголошено на необхідності максимально використовувати міжнародні канали для моніторингу стану дітей, які були депортовані до Росії, і документувати злочини, які скоюються щодо них. 

Також у межах Ради триває робота над підготовкою концепції інформаційно-комунікаційного порталу «Діти війни», на якому в щоденному режимі публікуватиметься інформація про те, скільки дітей загинуло та постраждало внаслідок бойових дій на території України. Крім того, там розміщуватимуть інформацію від Національної поліції України про розшук дітей, а також дані дітей, які були депортовані на територію РФ. На цьому порталі можна подати заяву на розшук дитини, яка загубилася або яку депортували, а також про інші злочини щодо дітей. 

Нагадаємо, жодна дитина не повинна страждати від зупинки чи призупинення освітнього процесу.