A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На Міжнародній серпневій конференції обговорили актуальні питання дошкільної освіти

Опубліковано 21 серпня 2022 року о 14:10


18 серпня 2022 року відбулась робота локації «Дошкільна освіта під крилами захисту» у межах Міжнародної серпневої педагогічної науково-практичної конференції «Освіта, освітяни – незламні у війні». Захід організовано Міністерством освіти і науки України спільно із ДУ «Український інститут розвитку освіти» і видавництвом «Ранок».

Локація об’єднала фахівців у галузі дошкільної освіти – науковців, педагогів, представників міжнародних проєктів. Модераторами зустрічі були Світлана Нерянова, начальниця відділу дошкільної освіти головного управління загальної середньої та дошкільної освіти директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН, та Ольга Косенчук, кандидатка педагогічних наук, доцентка, начальниця відділу дошкільної та початкової освіти ДУ «Український інститут розвитку освіти».

Світлана Нерянова розповіла про підготовку закладів дошкільної освіти до нового навчального року, розкрила ключові виклики та шляхи їхнього подолання. Досвідом облаштовувати укриття поділились представники приватного ЗДО «Baby Land» міста Рівне.

Інноваційну систему освіти дітей раннього та дошкільного віку презентувала Наталія Піканова, директорка дитячого центру «Mr. Lider Global», докторка філософії у сфері спеціальної освіти, старша наукова співробітниця Інституту раннього розвитку до дошкільної освіти НАПН.

Тамара Піроженко, керівниця робочої групи із розроблення Державного стандарту дошкільної освіти, докторка психологічних наук, професорка, розповіла про імплементацію Стандарту у роботу ЗДО в сучасних умовах.

Наталія Гавриш, докторка педагогічних наук, професорка, та Ольга Косенчук, кандидатка педагогічних наук, доцентка, поінформували учасників локації про результати проведення щотижневих зустрічей з освітянською спільнотою у межах всеукраїнського онлайн-марафону «Реалізація змісту Державного стандарту дошкільної освіти в комплексних освітніх та парціальних програмах», започаткованому МОН спільно з ДУ «Український інститут розвитку освіти» і впартнерстві з видавництвом «Ранок».

Ольга Рейпольська, докторка педагогічних наук, доцентка, завідувачка лабораторією дошкільної освіти та виховання, розповіла про особливості процесу організації освітньої діяльності в дистанційному форматі.

Про сталість підтримки дошкільної освіти задля стійкості в реаліях сьогодення розповіла Оксана Рома, керівниця освітніх ініціатив «The LEGO Foundation» в Україні, які реалізуються у партнерстві з МОН.

З доповіддю «Інформаційні технології – запорука ефективності освіти сьогодення» до роботи локації доєднались запорізькі педагоги Людмила Шульга, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри дошкільної освіти Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, та Наталя Канцедал, директорка ЗДО №100 «Гармонія».

Про психологічну підтримку учасників освітнього процесу розповіла Тетяна Костенко, кандидатка психологічних наук, завідувачка відділом освіти дітей з порушеннями зору ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України. Вона поділилась інформацію про те, якими навичками потрібно володіти освітянам, щоб допомагати дітям впорюватися із тривожними станами та приступами панічної атаки, зосереджувати увагу дітей на позитивних явищах, навчати розслабленню під час нервового напруження.

Нагадаємо, питання освіти осіб із ООП обговорили на секції «Підтримай дитину!».