A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН активізувало роботу щодо проєкту із забезпечення енергозбережувальних та комфортних умов навчання в університетах

Опубліковано 04 лютого 2021 року о 10:44


Триває реалізація проєкту щодо забезпечення енергозбережувальних та комфортних умов навчання в університетах «Вища освіта України» спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та Північною екологічною корпорацією (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO). 

У межах проєкту передбачається оновити навчальні, дослідницькі та допоміжні споруди в університетах України (понад 200 будівель у 21 університеті, які входять у 1-шу та 2-гу фази проєкту) для покращення:

  • енергоефективності будівель та зменшення експлуатаційних витрат державних закладів вищої освіти;
  • якості викладання, навчання, навчальних, науково-дослідних та житлових будівель. 

«Розпочалась активна підготовка до фінансування університетів другого етапу Проєкту. Це заклади вищої освіти, які отримуватимуть фінансування від NEFCO. Вони вже підписали документи про передачу коштів позики та узгодили з NEFCO й Міністерством фінансів плани реалізації проєктів. Процедури закупівель необхідних матеріалів та обладнання в університетах будуть здійснюватися за правилами NEFCO», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Університети 2-ої фази, які підписали угоди:

  • Київський національний університет будівництва i архітектури (КНУБА); 
  • Львівський національний університет імені Івана Франка; 
  • Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника в Івано-Франківську;
  • Ужгородський національний університет.

Загальний бюджет проєкту становить майже 160 мільйонів євро. Здійснюється фінансування Європейським Інвестиційним Банком (ЄІБ), Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (NEFCO) та Фондом Східноєвропейського Партнерства з Енергоефективності та Довкілля (Фонд E5P).

Комплекс конкретних будівель та відповідні інвестиції в енергоефективність кожного університету («Кінцевий бенефіціар») – субпроєкт. Субпроєкти разом складають Проєкт.

Зазначимо, що наприкінці 2020 року учасниками 1-ої фази проєкту було підписано 7 угод про передачу коштів позики. 

Отже, Національним педагогічним університетом імені М. П. Драгоманова за результатами проведених згідно з міжнародними правилами тендерних процедур укладено контракти з підрядниками на проведення капітального ремонту будівель на загальну суму понад 180 млн грн. Фінансування контрактів розпочнеться найближчим часом після отримання першої частини коштів NEFCO.

Інші 6 університетів цієї фази перебувають на етапі укладання контрактів на проєктування та авторський нагляд з компанією (переможцем тендерних процедур) на загальну суму понад 5,5 млн євро. Їх фінансування буде здійснювати ЄІБ:

  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Національний університет  «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  • Національний університет «Чернігівська політехніка»;
  • Сумський державний університет;
  • Вінницький національний технічний університет.