A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Керамічний посуд, монети та знаряддя праці: археологи МДУ провели розкопки у Словаччині

Опубліковано 22 серпня 2019 року о 14:45

Археологічна експедиція Маріупольського державного університету взяла участь у розкопках на території поблизу селища Бойна (Словаччина). Учасниками експедиції стали викладачі, студенти і випускники історичного факультету вишу. До них також долучилися археологи зі Словаччини, Німеччини та Польщі.

Так, дослідники вивчали ділянку площею 50 метрів квадратних. За результатами розкопок вони виявили багато фрагментів керамічного посуду IX-X століть, залізні ножі, серпи, цвяхи, списи, наконечники стріл тощо. Археологам також вдалось знайти сховище, яке містило 40 залізних предметів, зокрема, гривні та лемеші на плуг.

“Для мене було важливим отримати новий досвід. Передусім я змогла дізнатися від словацьких колег про сучасні методи археологічних досліджень, адже ландшафт на місцях розкопок може відрізнятися. Зазвичай ми проводимо розкопки у полі, а тут видалася можливість дослідити ділянку в гірській та лісовій місцевостях. Також ми дізналися про історію як селища Бойна, так і Словаччини загалом”, - зазначила учасниця української експедиції, студентка МДУ Анастасія Моргун.

У вільний від розкопок час українська команда брала участь в екскурсіях до інших міст Словаччини, а також відвідала низку культурних пам'яток країни.

Стажування проходило в межах договору про наукову співпрацю між МДУ та Інститутом археології Словацької академії наук.

Нагадаємо, що студенти та викладачі УжНУ виявили понад 50 артефактів під час дослідження руїн Ужгородського замку.