A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна і Словаччина посилюють співпрацю в освітній та науковій сферах

Опубліковано 11 квітня 2024 року о 16:12


Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий нещодавно завершив візит до Словаччини, де мав конструктивну зустріч із колегою — міністром освіти, досліджень, розвитку та молоді Словацької Республіки Томашем Друкером.

Ключовим стало питання всебічної підтримки України Словаччиною у сфері освіти та науки. Словацька сторона запевнила, що й надалі надаватиме можливості для українських студентів і науковців, які знайшли притулок на словацькій землі. 

Окрім того, сторони домовилися скликати 7-ме засідання Спільного комітету з науково-технічного та технологічного співробітництва, а також провести в 2024 році черговий конкурс спільних українсько-словацьких дослідницьких проєктів. Українська сторона висловила зацікавленість у долученні вітчизняних організацій до підготовки спільних проєктів за програмою ЄС «Горизонт Європа» та вивчення найкращих практик діяльності словацької мережі національних контактних пунктів цієї програми.

З особливою увагою було розглянуто питання забезпечення права на освіту для українських дітей, які перебувають у Словаччині. Важливим аспектом стало їхнє навчання у словацьких школах. Міністри узгодили кроки для забезпечення якісної освіти для цих учнів і домовилися опрацювати можливість запровадити викладання української мови як другої іноземної. Це дасть змогу українським дітям не лише інтегруватися в місцеву систему освіти, але й зберегти зв'язок із рідною мовою та культурою.

Не оминули тему підтримки словацької національної меншини в Україні. Українська сторона поінформувала словацького колегу про заходи, що вживають в Україні для забезпечення прав національних меншин, зокрема словаків.

Міністр Оксен Лісовий щиро подякував словацькій стороні за солідарність з Україною та постійну підтримку вітчизняної освітньо-наукової системи.