A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Розпочато проведення круглих столів містами України для обговорення ініціативи створення Президентського університету

Опубліковано 22 листопада 2021 року о 17:51


За ініціативою Міністерства освіти і науки України розпочато проведення круглих столів містами України щодо спільних напрацювань освітян, науковців України та світу і представників влади задля запуску навчального процесу у Президентському університеті. Перші онлайн-засідання пройшли в Національному університеті «Львівська політехніка» та в Одеській обласній державній адміністрації. Експерти розглянули низку дискусійних питань, окреслили можливі шляхи їх вирішення, внесли пропозиції, спираючись на різнобічний досвід успішно реалізованих освітніх проєктів. 

У Львівській політехніці засідання круглого столу відкрив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, наголосивши, що проєкт великий, амбітний і непростий. Міністр висловив сподівання, що спільними зусиллями освітній процес в університеті стартуватиме 1 жовтня 2023 року. Планується, що в перший рік роботи заклад освіти відкриє двері для 120 найкращих студентів (6 напрямів по 20 здобувачів освіти), а через декілька років їх кількість збільшиться до 600 осіб. 

«Це будуть ті професійні та молоді, креативні менеджери – кожен у своїй галузі, які будуть спроможні рухати нашу державу і просувати її ім’я далеко поза межами України», – переконаний Сергій Шкарлет. 

Очільник МОН зазначив, що Президентський університет стане точкою перезавантаження системи вищої освіти. 

«Ми сподіваємось на співпрацю з нашими колегами – освітянами, науковцями, бізнесменами. Очікуємо, що вони будуть активно долучатись до реалізації цього проєкту та пропонувати свої ідеї щодо найкращого втілення майбутнього університету», – акцентував Сергій Шкарлет. 

У свою чергу голова Львівської ОДА Максим Козицький зазначив, що  ідея створення університету дуже актуальна, адже подібний заклад – це майданчик для об'єднання зусиль найкращих українських науковців, які працюють в країні та за кордоном. Він висловив сподівання, що це мотивуватиме їх повернутися і забезпечити державний розвиток не тільки науки, але й економіки. 

«Створення Президентського університету дозволить змінити не лише вищу освіту України, а й дасть шанс державі поборотися за лідерство в науці та інноваціях на значно серйознішому рівні», – переконаний директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска. 

Ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало наголосив, що для ефективного вирішення проблем, наявних у системі вищої освіти, в Президентському університеті потрібно буде розробити нові навчальні програми, нові спеціальності, нове методичне забезпечення та побудувати нові взаємини між педагогами і студентами. 

«Починати варто з вузького спектра спеціальностей та ретельно обміркувати, як організувати навчальний процес і наповнити його реальним змістом», – зазначив Юрій Бобало. 

Під час обговорення заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук презентував проєкт Президентського університету та акцентував увагу на важливості розвитку особистості та професіоналізму. 

«Цей проєкт має національне значення. Вища освіта – це основа економічного розвитку нашої країни та наймогутніша зброя, за допомогою якої можна змінювати світ. Закладена в проєкт концепція базується на кількох ключових напрямах, серед яких – розвиток особистості, вдосконалення професіоналізму та застосування дуальної системи навчання», – зазначив Ігор Гарбарук. 

Передбачається, що освітній процес у Президентському університеті будуватиметься на засадах підготовки професіоналів найвищого рівня з таких напрямів, як інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект; нанотехнології; аерокосмічні технології; новітні енергетичні технології; біотехнології та науки про здоров’я; глобалізація і міжнародні комунікації. За словами Ігоря Гарбарука, в цій концепції впроваджуються шість професійних напрямів, спеціальностей, які є основою технологічного укладу 6.0. 

«Сприяння науково-технічному прогресу – ключове завдання освітнього процесу. По всіх напрямах опрацьовано ключові навчальні програми, включаючи ті навички, які допоможуть студентам стати лідерами і вивести країну в світові лідери», – розповів заступник Міністра.

Завідувач кафедри Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доктор фармацевтичних наук, професор, Роман Лесик переконаний, що  необхідно започаткувати конкурс наукових проєктів, який має пропагувати можливість створення стартапів для майбутньої фінансової підтримки університету за рахунок впровадження наукоємних технологій та досліджень у практику. 

За словами завідувача кафедри фармацевтичної біотехнології, професора, доктора наук Самаркандського університету Андрія Лужецького, один з основних факторів успішності світових університетів полягає в залученні найкращих фахівців. Наприклад, у Китаї університети запрошують європейських вчених, дають їм свободу дій і доступ до лабораторій. Подібний підхід може бути імплементований і в Президентському університеті.

Заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров відкрив засідання круглого столу в Одеській ОДА, акцентуючи увагу на важливості обміну експертними думками і позиціями щодо реалізації проєкту «Президентський університет».

Голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький наголосив, що Президентський університет є стратегічним елементом розвитку держави.

«Є стратегії людського розвитку і базові документи Ради національної безпеки оборони, які введено в дію Указом Президента. Без 6 ключових позицій, визначених Президентом і урядовою програмою з розбудови Президентського університету, в нас немає перспектив. Тому в держбюджеті має бути гарантовано виконання запропонованих дисциплін і напрямів», – наголосив Сергій Гриневецький.

У свою чергу народна депутатка від фракції «Слуга Народу» і голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина зазначила, що Президентський університет – це загальнонаціональний проєкт, який має стати спільною працею, спільним надбанням, який стане першим кроком великої майбутньої трансформації системи вищої освіти в Україні. Також Юлія Гришина запропонувала всім небайдужим освітянам і викладачам долучатися до проєкту, разом створити інноваційний сучасний університет. 

Своїм досвідом та практичними спостереженнями поділився Голова ради ректорів закладів вищої освіти Одеської області, ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко, за словами якого Президентський університет – амбітна модель на рівні Гарварду та Кембриджу. Сергій Степаненко зазначив, що відпрацьована модель Президентського університету в подальшому буде розповсюджена й на інші заклади вищої освіти країни. Ректор Одеського державного екологічного університету наголосив, що важливо організувати академічну мобільність задля можливості стажування викладачів і студентів у Президентському університеті.

До обговорення ініціативи створення Президентського Університету приєдналася ректор КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» Любов Задорожна, яка переконана, що це буде та установа, яка буде формувати фахівців нового рівня. 

Підсумовуючи засідання круглого столу, директор навчально-наукового інституту публічної служби та управління ДУ «Одеська політехніка» Микола Їжа наголосив, що керівники вищої освіти, з задоволенням підтримують утворення закладу, який підготує фахівців у затребуваних галузях і посилить державну безпеку.

Наступний круглий стіл за темою «Президентський університет – співтовариство найталановитіших науковців, дослідників та освітян України для вирішення складних наукових, суспільних та державних проблем» відбудеться найближчим часом у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна.

Нагадаємо, відбулося засідання організаційного комітету конкурсу «Міст Патона. Paton Bridge».