A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Робоча група МОН напрацьовує механізми щодо запровадження соціальних стипендій для слухачів підготовчих курсів з тимчасово окупованих територій

Опубліковано 20 листопада 2020 року о 16:04


З метою надання можливості встановлення вступниками з тимчасово окупованих територій контакту з органами державної влади України та для уніфікації каналів постійного зв’язку Міністерством освіти і науки України спільно з «Фондом «Відкрита політика» та Міністерством інформаційної політики у лютому 2020 року на базі державної установи «Урядовий контактний центр» було започатковану роботу окремої Урядової «гарячої лінії» для вступників з тимчасово окупованих територій.

У рамках співпраці МОН надає актуальну інформацію щодо освітнього законодавства та змін до нього для ефективного консультування заявників. Урядовий контактний центр, зі свого боку, забезпечує стабільне функціонування «гарячої лінії», а на час вступної кампанії – належну технічну організацію роботи із заявниками, зокрема в приміщенні МОН, а Фонд «Відкрита політика» – передачу технічного/програмного оснащення робочих місць консультантів «гарячої лінії».

На «гарячій лінії» з освіти надаються консультації жителям тимчасово непідконтрольних Україні територій, територій вздовж лінії розмежування та Криму щодо спрощеної процедури вступу через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», а також щодо отримання дистанційно середньої освіти в Україні.

За період з 11 лютого до 31 жовтня 2020 року на «гарячу лінію» надійшло 7733 звернення, на які фахівцями центру надано консультації та роз’яснення, органам влади надіслано на розгляд 214 звернень.

Також наказом Міністерства освіти і науки України від 04.11.2020 №1369 утворено робочу групу, яка займається питанням безоплатного навчання осіб із непідконтрольних територій зі стипендіальним забезпеченням на спеціальних підготовчих курсах на базі українських закладів вищої освіти з наступним вступом на навчання, розробленням програми таких курсів.

Робочою групою напрацьовуються, зокрема, й механізми щодо запровадження в наступному бюджетному році в межах пілотного проєкту започаткування спеціальних підготовчих курсів для дітей, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території України та населені пункти на лінії зіткнення, із соціальним стипендіальним забезпеченням таких слухачів.

Усі заходи в межах реалізації заходів підтримки жителів тимчасово непідконтрольних Україні територій з питань спрощеної процедури вступу до ЗВО проводяться за рахунок державних коштів і частково коштів міжнародних, що заощаджує видатки з бюджету як для МОН, так і для Урядового контактного центру.

Нагадаємо, понад 2 тис. осіб вступили до українських закладів вищої освіти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму у 2020 році.