A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Позашкілля є інструментом, який дозволяє розкрити потенціал дитини, – Сергій Шкарлет під час Всеукраїнського форуму «Позашкільна освіта без бар’єрів. Модель майбутнього»

Опубліковано 21 вересня 2021 року о 12:40


Сьогодні, 21 вересня 2021 року, відбувся Всеукраїнський форум «Позашкільна освіта без бар’єрів. Модель майбутнього» за участі Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. Захід був присвячений 30-річчю створення системи позашкільної освіти та об’єднав працівників закладів позашкілля з різних регіонів України.   

«Усі ці 30 років позашкільна освіта виступала драйвером розвитку креативності не тільки дитини, а й вчителя. Позашкілля вистояло і віднайшло шляхи свого розвитку, створивши унікальну систему навчання, виховання та розвитку особистості, забезпечивши міцне підґрунтя для прогресивної трансформації цієї системи. На сьогодні позашкілля є інструментом, який дозволяє розкрити потенціал дитини, схильність до тих чи інших галузей науки», – зауважив у вступному вітальному слові Міністр Сергій Шкарлет. 

Він окреслив позитивні  кроки Міністерства освіти і науки, спрямовані на розвиток позашкільної освіти: 

  • затвердження Типової освітньої програми закладу позашкільної освіти;
  • затвердження плану заходів з реалізації Концепції розвитку STEM-освіти, який поетапно впроваджується;
  • внесення на розгляд Верховної Ради Кабінетом Міністрів законопроєкту, спрямованого на розвиток системи позашкільної освіти;
  • відкриття першого в Україні інтерактивного Музею науки Малої академії науки, що дістав всебічного визнання, та робота зі створення Музею математики.

Сергій Шкарлет нагадав, що цього літа в Харкові було презентовано інноваційну модель підвищення якості освіти – Національний освітній технопарк, ключовими елементами якого є Синергія, Інтеграція і Менеджмент, що поєднують сім хабів. У межах технопарку своє місце знайшли заклади позашкільної освіти – інноватори,  які найшвидше долучились до цієї ініціативи.

«Всеукраїнський форум стане потужним імпульсом, який сприятиме сталому розвитку системи позашкільної освіти України», – висловив сподівання Міністр.

У межах форуму відбулося урочисте нагородження працівників закладів позашкільної освіти відомчими відзнаками МОН. 

Від імені Міжнародної асоціації позашкільної освіти Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет отримав Грамоту за державно-громадське партнерство у сфері позашкільної освіти.

Також за участі представників закладів позашкілля відбулася презентація декількох хабів щодо інтелектуальної платформи вчителів, відкритого партнерства, сервісного дизайну освітніх технологій, освітнього хай-теку. Обговорили й створення універсального дизайну як безбар’єрного простору в моделі майбутнього. 

Довідково. 

В Україні зареєстровано 1 тис. 351 заклад позашкільної освіти, де діють 7,5 тис. гуртків, в яких навчаються 1 млн 138 тис. дітей та працюють 33,4 тис. педагогічних працівників. Позашкільні заклади підготували 150 майстрів спорту міжнародного класу, 725 майстрів спорту України, понад 3 тис. кандидатів у майстри спорту України та понад 10 тис. спортсменів-розрядників. Лише минулого навчального року вихованцями закладів позашкілля в понад 70 міжнародних заходах здобуто 328 призових місць, із них тільки майже 40%  Гран-прі та перших місць.

Нагадаємо, під час Форуму Всеукраїнського тижня дошкілля «Дошкільна освіта України 30» Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що стратегічними цілями державної політики у сфері дошкільної освіти було визначено забезпечення її доступності (наближення до місця проживання дитини), подолання черги до закладів дошкільної освіти, розширення мережі закладів, зокрема приватних, забезпечення безперешкодного доступу до них, створення сучасного розвивального інклюзивного освітнього простору.