A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські школярі вибороли срібло на EOES-2024 — учнів запрошують до участі в наступному році

Опубліковано 15 квітня 2024 року о 15:50


З 7 до 14 квітня в Люксембурзі відбулася Європейська олімпіада експериментальної науки EOES (European Olympiad of Experimental Science), у якій Україна взяла участь як гостьова команда.

Це унікальні змагання, на яких школярі виконують експериментальні завдання з фізики, хімії та біології. В олімпіаді беруть участь лише країни ЄС: цьогоріч на ній зустрілися 46 команд із різних європейських держав.

Україна продемонструвала гідний результат — команда із трьох школярів увійшла до десятки найрезультативніших та здобула срібну нагороду. Команди виконали 2 складні експерименти, зокрема дослідження механізмів виникнення раку. Експериментальні тури відбувалися на базі Університету Люксембургу.

Наступного року олімпіаду прийматиме Хорватія, тож делегація Національного центру «Мала академія наук України» за підтримки МОН уже провела попередні домовленості щодо участі України в EOES-2025. До відбору для участі від України будуть запрошені переможці IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з хімії, фізики та біології 2024 року, які отримали І диплом, учасники Міжнародної молодіжної наукової олімпіади IJSO (International Junior Science Olympiad) 2024 та минулих років.

Олімпіада є унікальною можливістю для школярів продемонструвати експериментальні навички. Учасники працюють командно, а результат оцінюють колективно.

Для учнів 8–10 класів віком до 15 років включно, які цікавляться природничими науками, МОН також нагадує про можливість узяти участь у Міжнародній молодіжній науковій олімпіаді IJSO-2024. Реєстрація на добір триває до 8 травня 2024 року за покликанням.