A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українсько-угорська робоча група з питань освіти провела своє 3-тє засідання

Опубліковано 21 вересня 2021 року о 13:15


16 вересня 2021 року в м. Ужгород відбулося третє засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти.

Українську делегацію очолила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова, угорську делегацію – державний секретар Міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини д-р Оршоя Пачаї-Томашіч.

Напередодні, 15 вересня, члени робочої групи за участю представників Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства відвідали Великоберезький заклад загальної середньої освіти ім. Добраі Петера Великоберезької сільської ради та Дерценську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Мукачівської міської ради Закарпатської області, де ознайомилися з умовами, що створені для здобуття освіти угорської національної меншини.

Великоберезька школа ім. Добраі Петера є опорною, у трьох філіях навчаються понад 800 учнів. За кошти освітньої субвенції закуплено технічне обладнання та дидактичні засоби для кабінету української мови та літератури, кабінетів фізики, хімії, біології, повний комплект комп’ютерного обладнання та дидактичного матеріалу для початкових класів Нової української школи.

У школі функціонує музей історії села та ткацька майстерня, у якій учні оволодівають кращими техніками ткацтва; приділяється велика увага спорту. Члени робочої групи мали можливість побачити роботу учнів за ткацькими верстатами.

Дерценська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів активно запроваджує інноваційні методики навчання, зокрема бере участь у регіональному експерименті з поглибленого вивчення української мови та багатомовної освіти.

Учителі школи взяли участь у Літній академії з української мови як державної для вчителів, які викладають українську мову в початковій школі у класах з навчанням угорською та румунською мовами за сприяння проєкту «Фінська підтримка реформи української школи “Навчаємось разом”».

Віра Рогова вручила педагогічним колективам цих закладів освіти методичний посібник «Українська для всіх. Як навчати тих, для кого українська мова не є рідною». 

16 вересня безпосередньо під час засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи керівниками підгруп з розроблення та видання підручників і посібників, підвищення кваліфікації педагогічних працівників та вивчення державної мови в закладах загальної середньої освіти представлено спільне напрацювання України та Угорщини і обговорено пропозиції щодо напрямів подальшої співпраці. 

Засідання відбулося у формі конструктивного та відкритого діалогу, під час якого продовжено обговорення актуальних питань забезпечення освітніх потреб угорської національної меншини в Україні.

Заступниця Міністра Віра Рогова наголосила на важливості поглиблення спільної роботи підгруп задля забезпечення освітніх потреб угорської громади в Україні.

За підсумками обговорення роботи кожної з підгруп вироблено пропозиції подальшого двостороннього співробітництва, окреслено шляхи вирішення актуальних питань. Зазначене знайшло відображення у Протоколі 3-го засідання українсько-угорської міжвідомчої групи з питань освіти, що підписаний співголовами українсько-угорської робочої групи з питань освіти Вірою Роговою та Оршоєю Пачаї-Томашіч. 

Крім того, під час засідання відбулися консультації щодо укладення Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та Міністерством закордонних справ і торгівлі Угорщини про співробітництво за  стипендіальною програмою Угорщини на 2022-2024 роки.