A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр Сергій Шкарлет жорстко відреагував на ситуацію довкола закриття спеціальних шкіл

Опубліковано 21 травня 2021 року о 16:09


У разі порушення прав дітей з особливими освітніми потребами на освіту МОН не погоджуватиме рішень щодо реорганізації чи ліквідації закладів. На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Одне зі стратегічних завдань освітніх реформ – забезпечити право на якісну освіту дітям з особливими освітніми потребами, тим більше, коли йдеться про специфічну організацію освітнього процесу та надання високоспеціалізованих комплексних послуг», – зазначив Міністр. 

Сергій Шкарлет розповів, що у квітні 2021 року набув чинності Закон України щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу.

Згідно з його положеннями відбувається оптимізація мережі спеціальних шкіл задля створення нових можливостей для дітей, які потребують індивідуального підходу в навчанні. 

«МОН та я особисто підтримуємо депутатську ініціативу щодо моніторингу ситуації з реалізації згаданого закону на місцях. Ми наполягаємо на необхідності зважених підходів засновників до оптимізації мережі таких шкіл, а особливо, коли йдеться не просто про утримання закладів, а про право дитини на освіту», – підкреслив Сергій Шкарлет. 

Міністр звернув увагу засновників, що на їхній території спеціальні заклади для навчання дітей з особливими освітніми потребами повинні існувати, адже діти, які за своїми психофізичними особливостями не можуть навчатися в інклюзивних класах та потребують особливої підтримки, не можуть бути позбавлені права на освіту. 

Нагадаємо, майстерність керівників шкіл і педагогів дала можливість не перервати освітній процес під час пандемії.