A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Євгенія Смірнова та Олена Зеленська відвідали заклади освіти й ІРЦ на Тернопольщині, взяли участь в обговоренні створення Ради безбар’єрності

Опубліковано 15 лютого 2024 року о 19:15


У межах візиту першої леді Олени Зеленської заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова відвідала інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ), який організували на базі ліцею у селі Острів Тернопільській області. Нині на Тернопільщині працюють 18 ІРЦ, два з яких є мобільними. У цих центрах надають корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами, а також готують фахівців для роботи з дітьми в інклюзивних класах і проводять комплексне психолого-педагогічне оцінювання розвитку дітей.

Олена Зеленська та Євгенія Смірнова поспілкувалися з вихованцями закладу — Денисом та Міланою. Діти відвідують корекційно-розвиткові заняття, на яких долають мовні бар’єри. Також дізналися історію Андрія, який внаслідок гострого менінгіту має затримку в розвитку. Завдяки фахівцям центру він відновлює навички спілкування, заводить друзів та проводить час з однолітками.

Детальніше про інклюзію, роботу МОН у цьому напрямі та про ІРЦ, Євгенія Смірнова розповіла керівникам військової та державних адміністрацій, представникам громад на обговоренні створення Ради безбарʼєрності Тернопільської територіальної громади.

«Мобільні інклюзивно-ресурсні центри — той досвід, який варто впроваджувати на деокупованих територіях. Фахівці центрів одні з перших можуть надати психологічну допомогу, а також провести комплексне психолого-педагогічне оцінювання розвитку дітей, корекційно-розвиткові заняття, виїжджаючи на місця», — зазначила Євгенія Смірнова, заступниця міністра освіти і науки України.

Зустріч модерувала радниця — уповноважена Президента України з питань безбарʼєрності Тетяна Ломакіна. Крім Євгенії Смірнової спікерами були Олена Зеленська, перша віцепрем'єрка — міністерка економіки України Юлія Свириденко і міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко. Вони обговорили проблеми інклюзії в Україні, впровадження Концепції безбарʼєрності, розроблення плану заходів зі створення Ради безбарʼєрності Тернопільської територіальної громади.

Євгенія Смірнова поінформувала, що на погодженні в Міністерстві фінансів України знаходиться розподіл субвенції на інклюзивну освіту, а також зміни до Порядку та умов її надання. Міністерство освіти і науки України готує пропозиції щодо внесення змін у Бюджетний кодекс і просить народних депутатів підтримати це важливе рішення! Адже субвенція — необхідна відповідь на реальну потребу учнів з особливими освітніми потребами.

Загалом у школах Тернопільщини функціонує 923 інклюзивні класи, у яких навчаються 1153 учнів. Євгенія Смірнова і Олена Зеленська відвідали одну зі шкіл в селі Великі Гаї. У ній педагоги працюють над тим, щоб створювати відкрите освітнє середовище для всіх учасників освітнього процесу, знайти підхід до кожної дитини.

У школі створили ресурсну кімнату, де займаються 13 дітей з особливими освітніми потребами. У ній облаштували навчально-пізнавальну і побутово-практичну зони. З дітьми тут працюють асистенти вчителя, психолог та логопед, які проводять корекційно-розвиткові заняття.

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у школі також проводяться лекції та дискусії, щоб підтримати і посилити ментальну стійкість дітей.