A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як війна впливає на психоемоційний стан освітян: презентація дослідження

Опубліковано 20 листопада 2023 року о 14:45


Заступниця міністра освіти і науки України з питань дошкілля Євгенія Смірнова відвідала презентацію дослідження «Реалії освітян у військових умовах. Який слід залишає війна на психоемоційному стані вчителів та дітей?». Це дослідження психоемоційного стану освітян, яке провела освітня фундація «GoGlobal» за підтримки Finn Church Aid (FCA).

«Для забезпечення якісного психологічного супроводу в закладах освіти у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що реалізується за ініціативою Олени Зеленської, МОН презентувало пріоритетний проєкт у сфері психічного здоров’я «Психосоціальна підтримка та психологічна допомога на всіх рівнях освіти». Одним із компонентів проєкту є реформування психологічної служби у системі освіти України. Понад 40% свого активного часу діти й підлітки перебувають у закладах освіти, що мають найбільший потенціал у профілактиці та виявленні психологічних порушень. Важливо створювати спеціалізовані програми допомоги, збільшувати кількість психологів та фахівців, які працюватимуть із професійним вигоранням педагогів та надаватимуть підтримку дітям та дорослим. Також сьогодні важливим є створення безпечних умов навчання, бо життя і здоров’я українців є пріоритетом. Хочемо, щоб всі експерти, міжнародна спільнота, організації обʼєднались і працювали спільно», — додає Євгенія Смірнова, заступниця міністра освіти і науки України.

За результатами дослідження емоційну стабільність відчуває менше ніж 40% працівників освіти з прикордоння та прифронтових територій. А 82% з цих освітян відзначають, що стали більш тривожними. До того ж дослідження показало, що 87% освітян з прикордонних громад потребують більше часу на відновлення сил, а 78% відчувають спустошеність і постійну втому.

58% вчителів прямо просять про підтримку. У педагогів і шкільних адміністративних працівників є запити на професійні та психологічні тренінги, групові заняття, індивідуальні консультації з психологом.

Довідково:

Дослідження було проведено дослідницькою компанією «Gradus Research» з 27 вересня до 14 жовтня 2023 року. Загалом опитано 4 460 людей. Цільова група дослідження: чоловіки і жінки віком від 24 років, які обіймають посади вчителя, директора, заступника директора чи соціального педагога, працюють з учнями понад 2 років та проживають в одній з шести областей (Чернігівська, Херсонська, Сумська, Харківська, Запорізька чи Миколаївська).