A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулася презентація результатів дослідження добробуту дітей в Україні

Опубліковано 27 лютого 2024 року о 17:20


Учора, 26 лютого, було презентовано результати дослідження «Індекс майбутнього» за участю першої леді України Олени Зеленської та Фундації Олени Зеленської, а також міністра освіти і науки України Оксена Лісового та його заступниці Євгенії Смірнової.

Презентація дослідження відбулася в межах виставки «Ательє мрій», організованої Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Основною метою дослідження є комплексне оцінювання поточної ситуації з добробутом дітей в Україні, що дасть змогу запроваджувати ефективні проєкти та програми, спрямовані на розв’язання критичних для дітей проблем, спричинених повномасштабною війною.

«Два роки повномасштабного вторгнення, життя з відчуттям постійної небезпеки — це забагато навіть для дорослого. Та для дітей — величезна частина життя. Половина, третина… І якщо ми, дорослі, кажемо, що війна змінила нас, ламає наші життя, то що вона робить із дитячими життями? Усі ми знаємо основну статистику. Але є й більш «тихі» зміни в становищі дітей. Можливо, не такі помітні на перший погляд. Але дуже важливі. Це зміни в якості їхнього життя. У тому, на що вони мають право і що натомість отримують. Війна відбирає в них можливості та створює додаткові перешкоди на їхньому шляху. Як і що ми, дорослі, можемо зробити з цим? Я і мої колеги з Фундації Олени Зеленської також ставили собі це питання, тож ініціювали дослідження «Індекс майбутнього», щоб оцінити добробут українських дітей. Думаю, не треба пояснювати його назву. Від того, що відбувається з дітьми зараз, залежить, що буде з ними і з нами в майбутньому», — наголосила Олена Зеленська.

У межах дослідження було оцінено добробут дітей за дев’ятьма напрямами: освіта, здоров'я, безпека, матеріальне забезпечення, ментальне здоров’я, соціальні навички, прояви ризикованої поведінки, стосунки з сім’єю та друзями, система інституційного догляду. Опитано понад 1300 дітей віком від 10 до 17 років по всій Україні (крім тимчасово окупованих територій).

«В умовах війни мати доступ до освіти — надзвичайно важливо для школярів. Крім здобуття знань і соціалізації, освітній процес — це певний місток для дітей до звичного, нормального життя. Тож повернення доступу до очного навчання всюди, де це можливо, пріоритет нашої команди. У фокусі уваги — облаштування та будівництво укриттів, а також забезпечення учнів та вчителів гаджетами для навчання у прифронтових областях, де все ще переважає дистанційна освіта», — зазначив Оксен Лісовий.

Проєкт реалізовано спільно з Київською школою економіки за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

За результатами дослідження індекс майбутнього в Україні нині становить 0,64 (індекс — це величина із діапазоном значень від 0 до 1, де більше значення вказує на ліпшу ситуацію). Найгірша ситуація в добробуті дітей у сферах здоров’я, освіти та в системі інституційного догляду.

Ключовими висновками пілотного дослідження у сфері освіти є:

В Україні 24% дітей навчаються винятково онлайн, а це майже 1 млн школярів і школярок. Приблизно половина батьків, а це 55%, оцінює умови для дистанційного навчання їхніх дітей дуже добре чи добре. Проте батьки дітей зі сходу країни частіше зазначають погані умови — це загалом 22%.

Ще один висновок пілотного дослідження — рівень знання математики є системно нижчим, ніж опанування українською та англійською мовами.

Крім того, було визначено частку дітей, що відвідують позашкільні гуртки. Це важлива складова освіти, адже дає дитині змогу всесторонньо розвиватися та реалізовувати таланти. 69% дітей мають хобі, але лише 40% відвідують позашкільні гуртки.

В умовах війни основними фокусами Міністерства освіти і науки України є відновлення закладів освіти і наукових установ, безпечні умови для очної освіти, якісне дистанційне навчання та психологічна стійкість.

За 2 роки повномасштабного вторгнення:

  • відновлено 565 закладів освіти; 
  • облаштовано 22 453 укриття в школах, ЗВО, профтехах; 
  • передано понад 166,5 тисяч девайсів для учнів і вчителів 10 областей України;
  • відкрито 165 цифрових освітніх центрів у 17 областях України;
  • понад 195 тисяч педагогічних працівників пройшли навчання у сфері ментального здоров’я.

Дослідження у сфері освіти дозволяють МОН впроваджувати ефективні проєкти й програми, спрямовані на розв’язання критичних для дітей проблем, спричинених повномасштабною війною.

Повний звіт за результатами дослідження можна переглянути за покликанням.