A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Від 25 до 50% навчання на робочому місці, роботодавець оцінює учня та бере участь у відборі на навчання – Уряд затвердив Концепцію дуальної освіти

Опубліковано 19 вересня 2018 року о 15:50

Уряд затвердив Концепцію дуальної освіти, що має на меті об‘єднати навчання та роботу в професійній і вищій освіті. Відповідний документ було прийнято на засіданні КМУ сьогодні, 19 вересня 2018 року.

Концепцію представила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Зокрема, вона підкреслила, що впровадження дуальної освіти допоможе подолати проблему зношеності на 60-100% обладнання у закладах вищої та професійної освіти, дасть змогу роботодавцям включитися у процес підготовки, а не перенавчати випускників, а також ефективніше використовувати часовий і фінансовий ресурс учнів, закладів, роботодавців.

«Дуальна форма здобуття освіти передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти з навчанням на робочих місцях (на підприємствах, в установах та організаціях) для набуття певної кваліфікації. Як правило, це навчання відбувається на основі договору. Тобто фактично це система, що дозволить нам ще в процесі навчання будувати місток між роботодавцем та здобувачем освіти. Учні та студенти зможуть побачити на власні очі виробництво чи компанію, в якій в майбутньому зможуть працювати, навчитися роботі на сучасному обладнанні», – розповіла Лілія Гриневич.

Концепція стала результатом 2,5 років обговорень між експертами, роботодавцями, закладами освіти та органами влади.

Концепція дуальної форми здобуття освіти передбачає:

  • Модернізацію освітніх програм
  • Підвищення якості підготовки фахівців
  • Зближення освіти з вимогами ринку праці
  • Посилення ролі та впливу роботодавців на освіту
  • Підвищення мотивації до навчання серед учнів та студентів
  • Ріст рівня зайнятості молоді
  • Скорочення адаптаційного періоду випускників на роботі
  • Підвищення конкурентоздатності працівників

«Усього цього ми плануємо досягти, зокрема, завдяки тому, що згідно з концепцією дуальна форма освіти передбачатиме здобуття від 25% до 50% кредитів під час навчання не за партою, зубрячи теорію, а безпосередньо на робочому місці. Результати навчання оцінюватимуться і роботодавцем, і закладом освіти. Роботодавець братиме безпосередню участь у відборі учнів, що навчатимуться на програмі. Усе це значний крок уперед назустріч новому формату побудови стосунків усередині освіти», – пояснила Міністр.

Вона додала, що важливим внеском концепції є закріплені на папері загальні зобов’язання закладів освіти, роботодавців, здобувачів освіти.

«Це дозволить зробити стосунки прозорими та зрозумілими, полегшить вироблення подальших документів, в яких прописуватимуться правила функціонування дуальної освіти в Україні. Зокрема, концепція ляже в основу Закону «Про професійну освіту», Закону «Про зміни до Закону «Про вищу освіту»,  Положення «Про підготовку фахівців за дуальною формою здобуття освіти», – повідомила Лілія Гриневич.

Нагадуємо, що зараз ще триває вступна кампанія до закладів профосвіти – її було подовжено до 1 жовтня.