A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Іспанії запрацював український освітній хаб

Опубліковано 22 лютого 2023 року о 11:00


Вісімнадцятий український освітній хаб розпочав діяльність у місті Валенсії.

«В Іспанії нині мешкають понад 250 тис. українців, багато з них діти. МОН ставило за мету відкрити український освітній хаб в країні – і це вдалося зробити. Щиро дякую іспанському народу за гостинність та підтримку», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Українські освітні хаби від початку військової агресії рф працюють в Україні і в країнах ЄС: Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Болгарії, Швейцарії, Німеччині, Великій Британії, а тепер в Іспанії.

«Місія мережі українських освітніх хабів – надати можливість українським дітям, які наразі перебувають в інших країнах, надолужити навчання, продовжити здобувати освіту за українською державною програмою та набувати навичок для успішного життя, перш за все «м’яких» (soft skills) та підприємницьких навичок, а мамам – опанувати актуальні IT-професії та ті, що потрібні на ринку праці, а також сприяти їм у працевлаштуванні задля можливості фінансово забезпечувати себе та своїх дітей», – повідомила координаторка українських освітніх хабів, виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

Координаторкою українського освітнього хабу в Іспанії стала Люсія (Людмила) Задорожна, яка є президенткою міжнародної неурядової організації «DAMARK ONGD Humanitaria».

«Ми з другого дня повномасштабного вторгнення рф в Україну допомогли евакуювати 675 українських жінок з дітьми до Іспанії з подальшим безкоштовним розміщенням та 42 сімей з дітьми-інвалідами, відправили близько 350 тонн гуманітарної допомоги в Україну з Іспанії, 2 фури реанімаційного обладнання, реанімобіль з необхідним оснащенням, здійснили термінове відправлення питної води до Миколаєва та відправку волонтерів з Іспанії до України».

Українців у освітньому хабі в Іспанії чекає багато корисних та цікавих можливостей:

  • на постійній основі щосуботи проводяться різноманітні заходи з дітьми;
  • курси вивчення іспанської мови для дітей та дорослих;
  • консультації іспанських юристів та адвокатів;
  • психологічна підтримка дітей та жінок;
  • послуги перукаря для дітей;
  • плетіння сіток та виготовлення окопних свічок для військових;
  • уроки хореографії, ліпки з глини, малювання, шахів для дітей, рукоділля для жінок;
  • видавання гуманітарної допомоги;
  • кулінарні майстер-класи;
  • показ фільмів;
  • проведення традиційних українських та іспанських свят;
  • розпис одягу в українську символіку,
  • проведення екскурсій.

Незабаром планується запуск навчальних класів з програмування, вивчення української мови та математики, фотовиставки приуроченої до річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну, а також доставлення української літератури для наповнення іспанських бібліотек Валенсійського округу та проведення серії симфонічних концертів на підтримку України у великих містах.

Ці заходи об’єднають близько 600 українських сімей, які нині є вимушено переміщеними особами та проживають в Іспанії.

Усі заходи - безкоштовні.

Координатор українського освітнього хабу в Іспанії – Люсія Задорожна, [email protected], CIF G01940303, Reg. 3439, ngo-damark.org.

Нагадаємо, відкрито управлінську студію «Подолання викликів і ризиків організації освітнього процесу в умовах воєнного стану».