A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відкрито управлінську студію «Подолання викликів і ризиків організації освітнього процесу в умовах воєнного стану»

Опубліковано 21 лютого 2023 року о 19:50


21 лютого 2023 року у місті Києві під головуванням заступниці голови Донецької облдержадміністрації Юлії Костюніної розпочато роботу відкритої управлінської студії «Подолання викликів і ризиків організації освітнього процесу в умовах воєнного стану». Захід проходить за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) задля визначення стратегічних кроків для швидкого післявоєнного відновлення, підвищення якості освіти у синхронізації з освітнім простором Європейського Союзу, а також обговорення реалізації програми великої трансформації «Освіта 4.0: український світанок».

До роботи управлінської студії долучилися заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова, завідувачка відділу економіки та управління ЗСО Інституту педагогіки НАПН України, кандидатка педагогічних наук, старша наукова співробітниця, президентка Асоціації керівКиників шкіл України, заслужена вчителька України Олена Онаць, перший заступник директора Інституту модернізації змісту освіти, доктор педагогічних наук, професор Юрій Завалевський, провідний науковий співробітник відділу економіки та управління ЗСО Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник освіти України Борис Чижевський, директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян. Серед учасників також спеціалісти департаментів освіти і науки, начальники управлінь освіти, керівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників, спеціальних закладів загальної середньої освіти, закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти – загалом близько 150 осіб.

У вітальній промові Юлія Костюніна подякувала партнерам за всебічну підтримку і зазначила, що завдяки консолідації зусиль можна ухвалити ефективні управлінські рішення.

«Уже сьогодні ми працюємо над зміною стратегічних цілей сфери освіти, закладаємо фундамент для трансформації та відновлення у післявоєнний період», – наголосила заступниця голови Донецької ОВА.

Директорка департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Тетяна Сідашева детально розповіла про теперішній стан освітньої мережі в регіоні, зокрема наголосила на проєктах щодо безпечного освітнього середовища.

Під час заходу було висвітлено питання організації навчання, зокрема на деокупованих територіях.

У перший день робота управлінської студії відбувалася за трьома діалоговими вікнами у формі панельних дискусій.

Перша дискусія була присвячена нормативно-правовому аспекту функціонування української освіти. Заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова наголосила на тому, що зроблено за кордоном для наших здобувачів освіти, а також для внутрішньо переміщених дітей. Окремо зупинилася на успішній роботі освітніх хабів, інклюзивній освіті, моделях роботи та проєктах відбудови на деокупованих територіях.

«Ми будемо відбудовувати нову інфраструктуру відповідно до тієї мережі, яку ви бачите у своїй громаді», – зазначила Віра Рогова.

Під час зустрічі обговорено питання збереження цілісності та модернізації освіти в умовах сьогодення, проєкти розвитку освіти дорослих, цифрового документообігу, відновлення та осучаснення бібліотечного фонду. Наголошено на синхронізації законодавства України з вимогами європейського простору освіти та рекомендаціями щодо євроінтеграції.

Друга дискусія з теми «Освіта нового покоління» стосувалася питань цифровізації, перспектив освітньої реформи в умовах воєнного стану та професійного розвитку педагогів. У фокусі уваги – оновлене бачення модернізації професійної освіти, навчально-методичне забезпечення реформи НУШ відповідно до вимог воєнного часу.

Третя дискусія відбувалася навколо питань безпеки в закладах освіти. Обговорено особливості створення безпечного освітнього середовища на Донеччині. Окремо розглянуто питання мінної безпеки в Україні, психологічної підтримки учасників освітнього процесу, реабілітації та адаптації в умовах війни та повоєнний період.

Перший день роботи супроводжувала виставка обладнання STEM-освіти та технічних засобів із безпеки в закладах загальної середньої освіти, а також був проведений майстер-клас із використання сучасного обладнання в умовах воєнного стану під час онлайн-навчання.

Нагадаємо, уряд Литви долучився до відновлення пошкоджених закладів освіти в Бородянці та Ірпені.