A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У СумНАУ науковці з кількох областей зможуть разом користуватися сучасним обладнанням для агродосліджень - відкрито Центр вартістю понад 6 млн гривень

Опубліковано 31 жовтня 2018 року о 12:27

На базі Сумського національного аграрного університету відкрили Центр колективного користування науковим обладнанням. У його створення інвестували близько 6 млн гривень, з них - 3,5 млн виділило Міністерство освіти і науки в межах експерименту з оновлення лабораторної бази вишів.

Презентація Центру відбулось вчора, 30 жовтня 2018 року, за участі Віце-прем'єр-міністра України В'ячеслава Кириленка та заступника Міністра освіти і науки України Юрія Рашкевича.

Серед обладнання, яким наповнили Центр  - киснемір, аналізатор зернових, солемір, іономір, магнітометр тощо. Вони дозволять вченим проводити дослідження об'єктів на рівні атомів, а також здійснювати експертизу різних агропроцесів. Зокрема, перевірки якості від складників ґрунту й до кінцевої сільськогосподарської культури.

У Центрі  “Лабораторія екологічного землеробства та природокористування” створені умови для аналізу хімічного та елементного складу будь-яких газоподібних та твердих речовин. Загалом планується вивчення ефективного використання ресурсів, розповсюдження органічного виробництва та подолання проблеми зміни клімату в аграрній сфері.

Використовувати ресурси Центру окрім учених СумНАУ зможуть дослідники таких вишів:

  • Національного університету біоресурсів та природокористування України (м. Київ);
  • Харківського національного аграрного університету  ім. В.Докучаєва;
  • Миколаївського національного аграрного університету.

“Створення таких Центрів є важливим кроком для розвитку науки в університетах. Зрозуміло, що для проведення ґрунтовних досліджень вчені потребують сучасного обладнання та матеріальної бази, і МОН готове підтримати їх на цьому етапі. Нині ми працюємо над тим, щоб утворити мережу Центрів користування науковим обладнанням на базі провідних регіональних вишів. Наразі наказом МОН передбачено створення 8 таких центрів різного спрямування - фізики, техніки, енергетики, матеріалознавства, біобезпеки тощо”, - пояснив Юрій Рашкевич.  

Нагадаємо, що раніше над облаштуванням Центру колективного користування науковим обладнанням почали працювати у СумДУ.