A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет представив підсумки роботи та досягнення команди МОН протягом минулого року

Опубліковано 14 січня 2022 року о 19:12


14 січня 2022 року Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет у своєму Telegram-каналі представив підсумки роботи та досягнення команди МОН протягом минулого року.

«Пропоную Вашій увазі підсумки роботи і досягнення команди МОН протягом минулого року. Такі результати стали можливими тільки тому, що кожен на своєму місці робив максимум і навіть більше задля реалізації поставлених цілей», – зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр презентував здобутки цифрової трансформації освіти та науки, Всеукраїнський проєкт із профорієнтації школярів «Обери професію своєї мрії», створення додаткових місць у дитячих садочках, розроблення Типової освітньої програми для 5-9 класів, оновлення матеріально-технічної бази шкіл, закупку шкільних автобусів і модернізацію харчоблоків.

У 2021 році було видано та вчасно доставлено підручники для учнів 4 класу Нової української школи, оновлено порядок конкурсного відбору шкільних підручників. Збільшено кількість охоплення якісною освітою дітей з особливими освітніми потребами та удосконалено діяльність інклюзивно-ресурсних центрів.

За ініціативи Президента Володимира Зеленського розпочато проєкт «Здорова Україна» та вже здобуто перші міжнародні перемоги. Україна отримала право на проведення міжнародних наукових олімпіад, зокрема, національної Олімпіади Геніїв – GENIUS Olympiad Ukraine.

У 240 закладах професійної освіти запроваджено дуальну освіту, що передбачає проведення навчання в умовах виробництва. Утворено більше 60 науково-практичних центрів, а 35 закладів передано в комунальну власність. Організовано навчання з цифрових навичок для 2000 педагогів професійної освіти, до проєкту вже залучено 1376 підприємств, установ і організацій.

Головні досягнення у сфері вищої освіти:

  • кращі вступники отримали можливість здобувати вищу освіту за кошти бюджету не тільки в державних ЗВО, а й у 5 приватних;
  • збільшено кількість вступників із ТОТ до українських ЗВО на 3% (порівняно з 2020 роком);
  • підписано Угоду про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку на суму 200 млн доларів для реалізації проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів».

Окрім цього, затверджено понад 220 стандартів вищої освіти, підтримано пріоритетні напрями наукових досліджень і науково-технічних розробок у ЗВО. Підписано низку міжнародних угод у сфері науки та вищої освіти, що дозволило створити конкурси інноваційних проєктів, збільшити обсяги грантової підтримки існуючих проєктів, підтримати пріоритетні напрями наукових досліджень і науково-технічних розробок, а саме:

  • започатковано Міжнародний конкурс наукових, науково-технічних розробок та інноваційних проектів «МІСТ ПАТОНА. PATON BRIDGE» (Указ Президента України від 14 жовтня 2021 р. № 540);
  • Україну долучено до програм «Горизонт Європа» та «Євратом», що сприятиме інтеграції до Європейського дослідницького простору (між Україною, з однієї сторони, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії підписано Угоду 12 жовтня 2021 року на 23-му Саміті Україна – Європейський Союз).

Розпочато реалізацію проєкту «Президентський університет». Підготовлено та проведено експертизу проектно-кошторисної документації стадії «Ескізний проект». Проведено інженерно-вишукувальні роботи з будівництва та реконструкції підрядною організацією, визначено технології будівництва.

Україною придбано науково-дослідне океанографічне судно – криголам «Джеймс Кларк Росс», перейменоване в Україні на «Ноосфера».

У Державному бюджеті на 2021 рік МОН для розвитку освіти та науки було передбачено видатки обсягом 139,3 млрд грн, що на 26,7 млрд грн більше, ніж у 2020 році. Завдяки цьому вдалося провести підвищення зарплат для освітян майже на 30%. У Державному бюджеті на 2022 рік МОН передбачено збільшення видатків до 153,7 млрд грн.

«Багато нових викликів, важливих проєктів і цікавих подій чекають на нас у поточному році. Впевнений, що нові досягнення будуть не менш вагомими та потрібними українській освіті», – підкреслив Міністр.

Серед ключових напрямів роботи МОН на 2022 рік:

  • забезпечення доступу до дошкільної освіти;
  • запуск НУШ на рівні базової середньої освіти;
  • відкриття першого Національного Музею математики;
  • розвиток якісної дистанційної освіти;
  • підвищення якості інклюзивної освіти;
  • розбудова системи здорового харчування у ЗЗСО;
  • розбудова сучасного освітнього середовища в закладах професійної освіти;
  • схвалення Стратегії розвитку вищої освіти на період до 2030 року;
  • розгортання участі України в програмі Горизонт Європа та створення відповідної інфраструктури;
  • посилення інтеграції закладів професійної, вищої освіти та наукових установ із промисловістю (бізнесом);
  • створення сприятливих умов для українських вчених із метою отримання наукових результатів світового рівня та стимулювання розвитку економіки України;
  • створення гідних умов роботи для освітян.

Нагадаємо, здобутки МОН серед ключових освітніх подій 2021 року за підсумками Асоціації інноваційної та цифрової освіти.