A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Війна руйнує, а ми створюємо альтернативу, – Міністр освіти і науки

Опубліковано 02 червня 2022 року о 15:15


Учора, 1 червня 2022 року, відбувся Всеукраїнський форум до Дня захисту дітей «Ми діти сильної країни – України!».

У межах заходу лідери учнівського самоврядування, учні й вихованці ЗЗСО та позашкільної освіти, педагогічні працівники та працівники органів управління освітою ОВА поспілкуватися в онлайн-форматі та віч-на-віч із Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом, Першим заступником Голови ВРУ Олександром Корнієнко, народними депутатами та освітянами.

У вступному слові Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зазначив, що наразі триває складний час для дітей, що налічує багато загиблих, осиротілих і тих, хто позбувся можливості продовжувати здобуття освіти.

«Верховна Рада України завжди пам'ятала та буде пам'ятати про дітей нашої країни, а також сприятиме всебічній підтримці в усіх сферах життя», – наголосив Олександр Корнієнко.

Сергій Шкарлет зазначив, що метою форуму є можливість обміркувати з молоддю важливі теми, привернути увагу міжнародної спільноти до захисту прав маленьких українців під час війни, умов безпеки, навчання та розвитку дітей.

«День захисту дітей – один із тих днів, коли міжнародне співтовариство нагадує про необхідність звертати увагу на проблеми дитинства. На жаль, реалії нашого буття демонструють, що в День захисту дітей в Україні доводиться захищати їх від війни. Безперечно, держава робить усе можливе задля безпеки кожного українця. В умовах сьогодення слово «захист» гостро підкреслює, що є й «напад». Напад на свободу, життя та права. Попри все та всупереч війні дбаємо про найважливіше – права дітей на освіту та розвиток», – звернувся до учасників Сергій Шкарлет.

Міністр наголосив, що четвертий місяць війни тримається оборона на освітньому фронті, а держава продовжує створювати умови для реалізації здібностей дітей.

«Війна руйнує, а ми створюємо альтернативу. Бо ми міцні духом, єдині та незламні», – зауважив Сергій Шкарлет.

Задля забезпечення дозвілля та розвитку творчих здібностей дітей команда МОН створила Всеукраїнський розклад онлайн-занять, який щотижнево розміщується на сторінках МОН і офіційний сайтах державних Центрів.

Мала академія наук, що об’єднує 250 тис. науково-обдарованих школярів і 6,5 тис. педагогів, підтримує освітній темп роботи, допомагаючи молоді здобувати нові перемоги та результати у кризових умовах.

«Вихованці МАН взяли участь у 5 міжнародних змаганнях і отримали 18 золотих, 12 срібних, 7 бронзових нагород. МАН запустила новий сайт і платформу, щоб розповідати про науку простою мовою. Понад 50 Нобелівських лауреатів підтримали проєкт МАН «Лекції майбутнього» та читають лекції безоплатно для українців», – повідомив Сергій Шкарлет.

Близько 1,7 тис. учнів самостійно зареєструвалися для участі у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук.

«Потреби в навчанні ми захищаємо та оберігаємо всупереч руйнуванню. Для цього Міністерство працює над новим пріоритетом – план повоєнної освіти та посилення військово-патріотичного виховання. Це буде нова модель української освіти, що допоможе відбудувати країну та подбати про майбутнє», – звернувся до учасників Сергій Шкарлет.

Міністр подякував здобувачам освіти за те, що вони героїчно демонструють витримку та незламність.

«І наші лідери, як сотні тисяч дітей України, четвертий місяць війни доводять, що вони – діти сильної країни», – зауважив Міністр.

Після звернень офіційних осіб відбулося обговорення надзвичайно важливих тем, зокрема:

  • «Схід України: змушені тікати від війни»;
  • «Захід України: прихисток для всієї України»;
  • «Центральна Україна: транзит і максимум уваги»;
  • «Північна Україна: постраждалі від окупації, звільнені, але не зламані»;
  • «Південь країни: на межі лінії вогню»;
  • «Крим – це Україна».

Під час форуму пролунала найвідоміша пісня 2022 року «Ой у лузі червона калина» та зворушливе дитяче відеозвернення «Ми діти сильної країни – України!», у якому вони закликають увесь світ зберігати мир.

Нагадаємо, в ефірі телевізійного марафону «Єдині новини» Сергій Шкарлет розповів про очікування підтримки української освіти та науки від міжнародних партнерів.