A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Ефективні НПЦ, співпраця з бізнесом та оновлення змісту: 25 закладів профосвіти визначили напрями для покращення сантехнічної освіти

Опубліковано 20 травня 2021 року о 16:24


У межах проєкту з покращення навчання сантехніків 25 закладів профосвіти вчитимуться збирати та аналізувати інформацію про потреби роботодавців своїх областей. Це допоможе закладам краще розуміти запити місцевого бізнесу і якісніше готувати учнів. Про це у середу, 19 травня 2021 року, домовились члени Наглядової ради українсько-швейцарського проєкту "Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні" під час засідання в м. Києві.

Нині втілюється вже друга фаза проєкту. Вона передбачає низку заходів, серед яких – налагодження партнерства з роботодавцями. Вже зараз для закладів, підприємств та громадських організацій проводять різні семінари, майстер-класи, лекції. Під час неформального спілкування вони можуть з'ясувати слабкі сторони співпраці та продумати варіанти їх поліпшення, домовитись про надання профтехам витратних матеріалів, запрошення учнів на виробничу практику, а викладачів – на стажування. Крім того, для них будуть організовані тренінги з написання бізнес-планів. Працюючи за такими планами, заклади знатимуть, як самостійно залучати ресурси і забезпечувати майстерні витратними матеріалами, покривати потреби у ремонтах та оновленні обладнання.

Тепер виконавці проєкту визначили завдання, які мають реалізувати впродовж травня-жовтня. Їх можна розділити на 3 напрями:

  • підвищення якості освіти: планується підтримка у розробці освітнього стандарту за професією “Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування”, тренінги для учнів-сантехніків щодо пошуку роботи тощо;
  • організаційний розвиток: створюватимуть матеріали для дистанційного навчання, моніторингу працевлаштування випускників-сантехніків, проводитимуть заходи для обміну досвідом з іншими закладами профосвіти;
  • навчання на робочому місці: надаватиметься підтримка у проведенні конкурсу фахової майстерності за професією монтажника санітарно-технічних систем. Будуть організовані візити педагогів та учнів  до бізнес-компаній, а їхніх працівників запрошуватимуть для проведення лекцій у профтехах. Більше уваги приділятимуть налагодженню зв'язків з успішними випускниками.

Проєкт щодо покращення санітарно-технічної освіти реалізується за підтримки Міністерства освіти і науки України. Фінансування здійснюється Урядом Швейцарської конфедерації через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва, компанією "Геберіт Трейдінг". Виконавцем проєкту є швейцарська фундація технічного співробітництва з розвитку "Свіссконтакт". 

Нагадаємо, що МОН надало рекомендації щодо методики укладання договору про здобуття професійної освіти за дуальною формою.