A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Заклади професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти взяли участь у проєкті «КоледжCheck»

Опубліковано 22 квітня 2024 року о 15:20


Заклади професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти взяли участь у проєкті «КоледжCheck», який вийде на ютубі в червні цього року.

Проєкт організовує комунікаційне агентство pedan|buro за підтримки Міністерства освіти та науки України та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Прем’єру проєкту «КоледжCheck» заплановано на червень цього року. Випуски можна буде переглянути на ютуб-каналі «Педан може».

«У Німеччині приблизно 50% випускників дев’ятих класів обирають профтехосвіту, у Швейцарії цифра ще вища — 60-70%. Це відбувається, бо такий фактично вигляд мають їхні ринки праці. Те, що відбувається на ринку праці в Україні з перспективою в найближчі кілька десятків років, — повністю перевернута гра. І наша мета — теж досягти паритету між вищою та професійно-технічною освітою. Бо захист і відбудова країни — це масштабні виклики, які створили особливий запит на будівельників, токарів, електриків, водіїв, кухарів, що є вихідцями з профтехучилищ. Крім того, у нас все ще поширені стереотипи, що хорошу роботу можна знайти тільки після закінчення закладів вищої освіти, хоч середня зарплатня в сегменті профтеху часто вища, аніж середня зарплатня по всій країні», — каже заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

Команда вже побувала в низці міст, а саме в Сумах, Одесі, Івано-Франківську, Львові, Києві та на Рівненщині. До зйомок у ролі співведучих долучилися також популярні українські виконавці, актори та інфлюенсери: Ірина Кудашова, ROXOLANA, ENLEO, Микола Мальчин, Маша Кондратенко та Влад Шевченко.

«У нашої команди є досвід створення таких проєктів — за плечима два сезони освітньо-розважального проєкту «УніверCheck» про українські виші. Ще у 2022-му, знімаючи Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (навчання в якому схоже на навчання в коледжі, оскільки за два-три курси студенти набувають практичні навички, які можуть застосовувати на практиці, а подекуди навіть з першого курсу), ми задумалися над створенням проєкту про заклади профтехосвіти. Адже робітничі професії стають все більш потрібними, особливо в наш воєнний час, коли треба швидко стати на ноги, забезпечувати сім’ю й часто ще й допомагати батькам», — каже співзасновниця й директорка pedan|buro Олена Левандовська.

«КоледжСheck» — це продовження проєкту про заклади вищої освіти «УніверCheck», де ведучі занурюються у студентське та навчальне життя, перевіряють гуртожитки, а ще знайомляться з містом та шукають кар'єрні перспективи.

Переглянути попередні сезони проєкту «УніверCheck» можна за покликанням: перший і другий сезони.