A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Забезпечити фінансову автономію ЗВО та унормувати здобуття освіти за дуальною формою – пріоритетні дії Уряду у сфері вищої освіти

Опубліковано 08 квітня 2021 року о 14:14


За ініціативи Президента України Володимира Зеленського та за підтримки Уряду у 2021 році команда Міністерства освіти і науки України має намір реалізувати важливі кроки у сфері вищої освіти. Вказана робота здійснюватиметься на виконання плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік.

"Забезпечення повної фінансової автономії закладів вищої освіти для провадження своєї діяльності – пріоритет у сфері вищої освіти. ЗВО матимуть широкі повноваження самостійно розпоряджатися коштами, визначати внутрішню систему та рівень оплати праці, вільно залучати інвестиції, водночас залишаючись неприбутковою організацією з усіма наявними податковими пільгами", – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

МОН продовжить створювати належні умови для надання освіти в українських ЗВО громадянам України, що проживають на тимчасово окупованих територіях, а саме – забезпечить збільшення не менш як на 5% порівняно з попереднім роком кількості осіб, які вступили до закладів освіти на підконтрольній Україні території.

Пріоритетним також залишається забезпечення компетентнісного підходу в освітньому процесі шляхом оновлення змісту вищої освіти та розроблення стандартів вищої освіти усіх рівнів. Триває робота на шляху до покращення рівня підготовки магістрів із професій з високим ступенем соціальної відповідальності шляхом запровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту для окремих спеціальностей.

МОН спільно з Мінсоцполітики продовжить роботу над унормуванням здобуття вищої освіти за дуальною формою. Це забезпечить тісний зв’язок між вищою освітою та потребами ринку праці.

Залучення фінансового ресурсу для відновлення видатків розвитку у сфері вищої освіти – важлива складова модернізації системи закладів вищої освіти. Наразі тривають узгодження позицій щодо підписання кредитної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку для підтримки реформ у сфері вищої освіти.

Також з-поміж завдань МОН – запровадження розподілу державного фінансування між закладами вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я і Міністерства культури та інформаційної політики, за результатами їхньої діяльності. Буде апробовано механізм застосування розширеної формули розподілу видатків державного бюджету на вищу освіту між закладами вищої освіти.

Зазначимо, нормативно-правовими актами у сфері вищої освіти передбачено, зокрема:

  • розроблення та супроводження проєкту Закону України "Про освіту дорослих";
  • запровадження електронного ліцензування діяльності у сфері вищої освіти;
  • розроблення та подання Кабінетові Міністрів України проєкту Державної цільової програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання студентів закладів вищої освіти.

Нагадаємо, розвиток міжнародної діяльності ЗВО – важлива складова становлення системи вищої освіти України.