A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося засідання колегії Міністерства освіти і науки України

Опубліковано 19 жовтня 2023 року о 18:00


Сьогодні, 19 жовтня, у МОН відбулося засідання колегії на чолі з міністром освіти і науки України Оксена Лісового.

Про реформу Нової української школи доповів генеральний директор директорату шкільної освіти МОН Ігор Хворостяний. Він презентував результати дослідження щодо стану реалізації НУШ у пілотних закладах освіти. Метою цього дослідження було отримати достовірну інформацію щодо особливостей процесу впровадження нових підходів до навчання в пілотних класах початкової школи. Зокрема, дослідити зміни, які відбулися в закладах ЗСО в результаті впровадження нового Державного стандарту початкової загальної середньої освіти, з’ясувати вплив навчально-методичного забезпечення на формування в учнів початкової школи ключових компетентностей і цінностей, з’ясувати рівень сприйняття реформи НУШ її безпосередніми учасниками тощо.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький розповів про реформування системи бюджетного фінансування здобуття вищої освіти. Перегляд моделі й механізмів фінансування спричинений складними економічними умовами, у яких перебуває Україна через повномасштабне вторгнення росії. Йдеться передусім про розширення і диверсифікацію інструментів державного фінансування здобуття освіти. Передбачено, що ці інструменти базуватимуться на принципах співфінансування оплати навчання з боку держави та фізичних чи юридичних осіб, а також на активному залученні грантової підтримки і пільгового довгострокового кредитування.

Також про результати реалізації Концепції створення та розвитку Національної електронної науково-інформаційної системи «URIS» розповів виконувач обов’язків директора Державного підприємства «Український науковий центр розвитку інформаційних технологій» Сергій Жарінов. Згідно з вищезгаданою концепцією за останній рік розробили 11 модулів для проведення автоматичного експорту даних зі сторонніх комерційних та відкритих інформаційних систем у єдину базу даних URIS. Крім цього, налагодили співпрацю з міжнародною некомерційною асоціацією euroCRIS, яка об’єднує європейських фахівців та науково-дослідні інформаційні системи з управління дослідницькою інформацією.

За результатами такої співпраці українську систему URIS внесли до Каталогу дослідницьких інформаційних систем DRIS, тобто у міжнародний Каталог систем управління науковою інформацією. У перспективі це сприятиме залученню України до європейського дослідницького простору.

Крім цього, тимчасово виконувач обов’язків генерального директора директорату науки та інновацій МОН Григорій Мозолевич доповів про погодження наукових звітів стипендіатів 2022 року іменних стипендій ВРУ для молодих учених.

Дякуємо всім учасникам за плідне обговорення та змістовну співпрацю!