A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулася стратегічна сесія «Координація. Спроможність. Сталість» щодо впровадження програми ментального здоров’я «Ти як?»

Опубліковано 13 квітня 2023 року о 16:30


11-12 квітня 2023 року у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» відбувся воркшоп «Координація. Спроможність. Сталість» за участю заступника міністра освіти і науки Андрія Вітренка.

«Досвід війни – це спільна велика травма і наш біль. Боротьба триває. Саме в такі часи розумієш, наскільки важливою є робота держави у формуванні єдиної політики з ментального здоров’я нації. Дякую першій леді за її сміливість говорити про проблему ментального здоров’я нації на світовому рівні. Ментальна реінтеграція кожного з нас сьогодні починається з простого та щирого: «Ти як?». Сподіваюся, вже найближчим часом на це запитання українці спокійно і впевнено відповідатимуть: «Все добре!», – зазначила віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Дводенна стратегічна сесія «Координація. Спроможність. Сталість» передбачала ознайомлення, фахову експертизу й тестування пріоритетних проєктів окремих міністерств і відомств задля подальшого скоординованого напрацювання деталізованого механізму, що дозволить уявити, який вигляд повинна мати державна послуга із психосоціальної підтримки, а також зробити її відчутною для громадян, які таку послугу потребують.

«Уже понад рік українці кожен на своєму фронті продовжують боротися з російською навалою з єдиною метою – перемогти, звільнити територію України. Але заради майбутнього потрібно пам'ятати й про важливість психоемоційного стану в усіх сферах діяльності, зокрема це має стати важливою складовою освітнього процесу. Саме здобувачі, педагогічні працівники взяли на себе відповідальність і готовність формування освіченої нації попри всі загрози й виклики. Тому надважливо забезпечити для кожного учасника освітнього процесу необхідну підтримку та допомогу», – зазначив Андрій Вітренко.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олени Зеленської зумовлена потребою у психосоціальній підтримці щонайменше у 15 млн громадян, які, за даними МОЗ, відчувають погіршення психоемоційного стану. 

Мета програми:

  1. навчити українців піклуватися про ментальний добробут і «бути у себе на часі»;
  2. створити дієву державну систему психосоціальної підтримки та супроводження для громадян, які потребують фахової допомоги.

«Коли ми будемо чітко розуміти, як і куди потрапляє людина, хто це фінансує, яка якість послуг, хто їх надає і за якими протоколами. Якщо подумаємо про всі ці наче дрібні, механічні, технічні речі, тільки тоді у нас з'явиться послуга – якісна послуга», – наголосила заступниця голови Офісу Президента України Юлія Соколовська.

Довідково

Супроводження розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» забезпечує Координаційний центр психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги при Кабінеті Міністрів України.

Більше інформації на спеціальній сторінці «Ти як?» шукайте у фейсбук-, інстаграм-, телеграм-, вайбер-спільнотах, у яких зібрано техніки самодопомоги та підтримки людей.

Нагадаємо, презентовано посібник для вчителів «Коли світ на межі змін: школа чутлива до психічного здоров'я».