A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулася конференція з фінансової грамотності FinLit Forum

Опубліковано 22 березня 2024 року о 12:15


20 березня в Національному банку України відбулася конференція з фінансової грамотності FinLit Forum.

Майже 2 500 представників міжнародних організацій, державних органів, учасників фінансового ринку, експертів та освітян обговорювали розвиток фінансової грамотності в шкільній освіті, яка наразі набула особливого значення.

У конференції взяли участь представники МОН, зокрема генеральний директор директорату шкільної освіти Ігор Хворостяний.

У 2025–2026 роках Міністерство освіти і науки України вводить у шкільну програму для 8 і 9 класів предмет «Підприємництво та фінансова грамотність».

«Вдячний Міністерству освіти і науки України за просування фінансової освіти серед дітей та молоді. Це надзвичайно важливий і вагомий крок до розвитку фінансово здорового суспільства. Уже незабаром щорічно приблизно 800 тисяч учнів у всій Україні будуть навчатися зважено ухвалювати фінансові рішення, раціонально керувати грошима, заощаджувати, ефективно управляти своїми боргами, уникати шахрайства, ставити фінансові цілі та працювати для їхнього досягнення», — зазначив Голова НБУ Андрій Пишний у вітальному слові до учасників конференції.

Андрій Пишний додав, що НБУ проводить багато заходів для дітей, створив Центр фінансових знань «Талан» для освітян і готовий надалі надавати необхідну підтримку.

Участь у конференції також узяв заступник Генерального секретаря Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Йошікі Такеучі. ОЕСР опікується розвитком фінансової грамотності в усьому світі та є організатором Global Money Week.

«Для того, щоб викладання фінансової освіти в школах було ефективним, потрібен комплексний підхід — від збору інформації до розроблення підручників. Крім упровадження фінансової грамотності в освітню програму, це означає надання вчителям необхідних навичок, упевненості й ресурсів для навчання фінансових питань, а також залучення та підтримку батьків у розмовах про гроші зі своїми дітьми», — сказав заступник Генерального секретаря ОЕСР.

Міністерство освіти і науки України постійно підтримує ініціативи, спрямовані на підвищення фінансової грамотності дітей та молоді.

«Фінансова грамотність — це знання та уміння, без яких складно жити в сучасному світі. Ще донедавна цій темі не приділяли належної уваги в школах, давали фрагментарні знання. З початком реформи “Нова українська школа” ситуація змінюється. Фінансова грамотність є наскрізною лінією в навчанні вже з 1 класу. Діти змалечку в ігровій формі вчаться планувати покупки, рахувати гроші, дізнаються, що їх можна збирати, тобто відкладати покупку на майбутнє, тощо. Для кожного віку дітей є свої завдання і підходи до викладання. З 8 класу школи зможуть запровадити прицільний курс фінансової грамотності, який передбачає опанування складніших тем: взаємодію з банками, запуск бізнесу, цінні папери тощо. Ми вдячні Національному банку України за зацікавленість освітою дітей. Упевнений, що завдяки співпраці МОН України та НБУ навчання фінансової грамотності стане більш ефективним і практико-орієнтованим», — сказав Ігор Хворостяний.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб також активно поширює фінансову грамотність серед населення.

«Високий рівень фінансової грамотності користувачів фінансових послуг — це запорука фінансової стабільності України. Тому Фонд як один із ключових елементів фінансової безпеки країни підтримує та реалізовує проєкти, які сприяють формуванню стійких фінансових звичок в українців і ухваленню правильних фінансових рішень. Це, зокрема, освітні проєкти, мета яких виховувати фінансово грамотну молодь, адже вони формуватимуть фінансове майбутнє країни. Зокрема, Фонд створив Рамку фінансових компетентностей для різних вікових категорій, а також реалізовує Національний проєкт з фінансової грамотності 2.0 у регіонах України», — зазначила директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

Виступи робочої частини конференції стосувалися: 

  • розвитку фінансової грамотності в шкільній освіті в Україні, презентації напрацювань фінансових регуляторів у сфері фінансової грамотності для дітей і молоді;
  • підготовки до впровадження обов’язкового предмета «Підприємництво і фінансова грамотність. 8 та 9 класи» і пов’язаної з цим потреби в підвищенні кваліфікації освітян;
  • вивченню успішного міжнародного досвіду впровадження фінансової грамотності в школах.

Конференція FinLit Forum відбулася за підтримки USAID, що вже понад 10 років допомагає впроваджувати проєкти з розвитку фінансової грамотності в Україні.

Форум, організаторами якого були Національний банк України, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Міністерство освіти і науки України за підтримки Проєкту USAID «Інвестиції для стійкого бізнесу», відбувся в межах заходів, присвячених Global Money Week (Всесвітньому тижню грошей).

Переглянути запис конференції можна на офіційному ютуб-каналі НБУ.