A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

ЮНІСЕФ доставив ще майже 39 тисяч ноутбуків для українських школярів

Опубліковано 15 квітня 2024 року о 13:00


У квітні 2024 року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у співпраці з МОН передав приблизно 39 тисяч ноутбуків, щоб полегшити учням середніх і старших класів у восьми областях доступ до освіти. Передавання відбулося в межах Коаліції девайсів — об’єднання організацій, бізнесу, урядів і меценатів для учнів та освітян.

«Доступ до освіти — фундаментальне право кожної дитини, — зазначив Мунір Мамедзаде, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. — Війна призвела до закриття шкіл, що своєю чергою ускладнило дітям доступ до їхнього основного права — права на освіту. Тому ЮНІСЕФ підтримує освітній процес в Україні, щоб наголосити на важливості безперервної освіти для дітей у всіх форматах, зокрема дистанційного навчання за допомогою цифрових пристроїв. Використання комплексних стратегій здатне запобігти подальшим освітнім втратам та допоможе надолужити знання». 

На запит МОН ЮНІСЕФ доставив ноутбуки на Запоріжжя, Харківщину та Херсонщину і задовольнив критичну потребу дітей із вразливих категорій (діти-ВПО, діти з інвалідністю, з малозабезпечених сімей, діти, позбавлені батьківського піклування) у пристроях для дистанційного навчання. Ноутбуки також отримають школярі у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Сумській і Чернігівській областях. Разом із місцевими органами управління освітою пристрої розподілять серед закладів освіти, які надаватимуть їх у тимчасове користування учням.

«Там, де очне навчання нині неможливе через близькість до фронту чи відсутність у школі укриття, наше завдання — забезпечити дітей девайсами для навчання. Гаджет для них — це і про доступ до освіти, і про спілкування з однолітками, і про можливість отримувати підтримку від вчителів. І я вдячний нашим партнерам за всю надану українським дітям допомогу. Це однозначно інвестиція у стале майбутнє»–– зауважив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Пристрої закупили та доставили за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE) та Європейського Союзу. 

Довідково: нагадаємо, що школярі вже використовують доставлені в 2023 році майже 50 тисяч пристроїв, закуплених ЮНІСЕФ коштом Європейського Союзу, урядів Республіки Корея та Японії, за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE), а також фінансової підтримки національних комітетів ЮНІСЕФ та в межах ініціативи «Технології для біженців» від Breakthrough Prize Foundation. 

ЮНІСЕФ підтримує уряд України в забезпеченні доступу до освіти для всіх учнів. Щоб діти, які не мають доступу до очної освіти, могли продовжувати навчання, ЮНІСЕФ сприяє розробленню та наповненню контентом платформи «Всеукраїнська школа онлайн» та знайомить вчителів із новітніми стратегіями викладання та технологіями для проведення занять дистанційно та у змішаних форматах. Дитячий фонд ООН також забезпечує вчителів та учнів необхідним обладнанням і створив центри цифрової освіти по всій країні. Передання ноутбуків є частиною ініціативи ЮНІСЕФ із забезпечення безперервної освіти в Україні.