A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У Полтаві за участю Держсекретаря МОН проведено нараду щодо готовності області до початку нового навчального року

Опубліковано 12 серпня 2022 року о 17:25


Сьогодні, 12 серпня 2022 року, Державний секретар МОН Сергій Захарін із робочою поїздкою перебуває у Полтавській області.

У межах поїздки за його участю була проведена нарада з начальником ОВА Дмитром Луніним, його заступниками, в.о.керівника департаменту освіти і науки Галиною Власюк, представниками Державної служби якості освіти, ДСНС та Нацполіції щодо організації підготовки освітньої галузі області до роботи в новому 2022/2023 навчальному році та осінньо-зимовому періоді в умовах воєнного стану. До наради онлайн долучилися голови районних військових адміністрацій та територіальних громад.

Учасники обговорили питання наявності захисних споруд у закладах освіти та стан проведення їхнього обстеження спеціально утвореними комісіями.

Так, із залученням територіальних підрозділів ДСНС України в Полтавській області вже проведено обстеження 623 закладів освіти. Комісії надають рекомендації, вживають заходи з усунення недоліків, підписують акти оцінювання об'єктів з подальшим занесенням органами місцевого самоврядування відомостей щодо відповідних об’єктів фонду захисних споруд до Книг обліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів. 

Область готується як до очного освітнього процесу, так і до онлайн та змішаної форм. Зокрема, з метою охоплення усіх здобувачів освіти навчанням, враховуватиметься думка батьків учнів. 

Для організації дистанційної форми навчання у 2021 році централізовано придбано 2447 ноутбуків на понад 45 млн грн для 357 закладів освіти за рахунок коштів державної субвенції на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. Найближчим часом очікується поставка 903 ноутбуків від європейських партнерів в межах угоди між Міністерством освіти і науки України та компанії «Google».

Під час наради Сергій Захарін наголосив на обов'язковому зарахуванні дітей з-поміжвнутрішньо переміщених осіб до місцевих закладів освіти. 

Нині в області налічується 135,6 тис. учнів, з них 2538 учнів з-поміжвнутрішньо переміщених осіб, батьки яких подали заяви щодо зарахування їхніх дітей до закладів освіти у 2022/2023 н.р. за новим місцем проживання.

До 1-х класів зараховано 11,6 тис. першокласників, з них 513 дітей з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

Державний секретар порушив також і кадрові питання, аби не допустити браку педагогічних працівників.

У департаменті освіти і науки повідомили, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти забезпечують 14 тис. 794 педпрацівники. За кордон у зв'язку з помномасштабним вторгненням рф на територію України виїхали 443 педпрацівників, однак на початку серпня майже 120 учителів повернулися. Тенденція до повернення педпрацівників щодня змінюється, адже вчителі повертаються в Україну. 

Також під час перебування на Полтавщині Державний секретар відвідав місцеві заклади освіти, поспілкувався з колективами про готовність розпочати освітній процес та виклики, які нині є актуальними і потребують вирішення. 

Нагадаємо, випускникам ЗВО, які уклали договір про роботу на посадах педпрацівників, передбачена одноразова адресна грошова допомога.