A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У Харкові стартувала культурно-наукова експедиція до Ізраїлю, учасники якої досліджуватимуть фауну Середземного моря

Опубліковано 02 липня 2018 року о 14:39

Троє українців візьмуть участь у культурно-науковій експедиції за маршрутом Харків-Хайфа. Планується, що вона триватиме понад 2 місяці. У межах подорожі учасники досліджуватимуть фауну Середземного моря та проведуть тематичну фотовиставку. Експедицію організували з нагоди 70-річчя проголошення незалежності Ізраїлю. Також це є частиною відновлення морських досліджень, яке нині здійснює МОН. 

Дослідники подорожуватимуть на яхті “Нептун”. До складу екіпажу експедиції увійшов капітан яхти Валерій Овсянников, доцент кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету імені В. Каразіна Андрій Утєвський та доцент Харківської академії дизайну та архітектури Євген Котляр.

“Майбутня експедиція є першим подібним досвідом в Україні. Під час подорожі ми досліджуватимемо риб та їх паразитів у Середземному морі. Плануємо робити фото цих риб, зазначати координати, де їх було зафіксовано. Також збиратимемо зразки паразитів цих риб. Далі, повернувшись до Харкова, зібраний матеріал будуть досліджувати вчені кафедри зоології та екології тварин”, - розповів доцент ХНУ ім. В. Каразіна Андрій Утєвський.

Наразі яхта прямує у Херсон, де її спустять на воду. Рухаючись Дніпром та Чорним морем, дослідники вирушать у Середземне море через протоки Босфор та Дарданелли. В місцях зупинок експедиції проходитиме виставка Євгена Котляра “На рейках вавилонських”, яка розповідає про життя євреїв вдалині від своєї історичної Батьківщини. Робота над експозицією тривала понад 15 років.

У фінальній точці подорожі - місті Хайфа - учасники, зокрема, проведуть фотовиставку робіт Андрія Утєвського, які він зробив під час  експедицій на українську антарктичну станцію Академік Вернадський. Про проведення такої виставки у Києві раніше повідомлялось на сайті МОН.

Нагадаємо, що для продовження морських досліджень українські вчені зможуть скористатися суднами низки силових відомств