A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Триває реєстрація на онлайн-курс для вчителів-предметників, які викладають у школах з мовами навчання національних меншин

Опубліковано 20 вересня 2021 року о 09:11


Міністерство освіти і науки України та Проєкт фінської підтримки реформи української школи «Навчаємось Разом» запрошують вчителів хімії, фізики, математики, біології, які викладають у класах з мовами навчання національних меншин, на безкоштовний онлайн-курс підвищення кваліфікації вчителів із вивчення української мови «Українська для фізиків та ліриків».

Курс покликаний допомогти вчителям закладів освіти з навчанням мовами національних меншин підвищити рівень володіння державною мовою, розвивати мовну та мовленнєву компетентності, удосконалювати фахову майстерність через розвиток ефективної комунікації державною мовою.

Крім того, матеріали курсу сприятимуть позитивному ставленню до культурного різноманіття та формуватимуть зацікавлення міжкультурним спілкуванням, усвідомленню ролі державної мови у формуванні майбутнього громадянина України.

Курс розроблено для учителів біології, хімії, фізики, математики, а також керівників закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин, які мають здійснювати освітню діяльність частково державною мовою та зацікавлені підвищити свій рівень комунікативних, мовних і мовленнєвих компетентностей.

Зареєструватися на безкоштовний онлайн-курс можна за посиланням. Навчання розпочнеться на освітній-платформі «Є-мова» 1 жовтня 2021 року, тривалість – 20 годин / 0,6 кредиту ЄКТС.

Курс складається з 25 відеолекцій, практичних завдань, матеріалів і тестів та охоплює три тематичні модулі та вступ:

  • Вступ. Почнімо з «чому?», або У пошуках спільної мови;
  • Міжкультурний освітній діалог та український мовленнєвий етикет;
  • Мовна компетентність: як учитися вчити українську як державну мову;
  • Предметно-мовне інтегроване навчання як інструмент розвитку мовленнєвої компетентності.

Під час курсу можна буде самостійно формувати графік навчання. Учасникам також буде доступна можливість спілкуватися на форумі з іншими педагогами, що проходитимуть курс.

Слухачі, які успішно пройдуть навчання, отримають сертифікати. Для отримання сертифікату необхідно прослухати всі лекції, виконати завдання для практичної роботи, ознайомитися з рекомендаціями для самостійного опрацювання та успішно скласти тести курсу. Сертифікати курсу зараховуватимуться як документи про підвищення кваліфікації вчителів.

Курс розробила ГО «Український світ», на платформі для вивчення української

мови «Є-мова» за ініціативи та підтримки Проєкту фінської підтримки реформи української школи «Навчаємось Разом». Онлайн-курс створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Його зміст є виключною відповідальністю партнера і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Нагадаємо, 20 вересня розпочинається третій етап пілотної сертифікації вчителів початкових класів – вивчення практичного досвіду роботи педагогів. Вчителі, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають надбавку у 20% до заробітної плати. Крім того, успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової або позачергової атестації, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання.