A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Субвенція на укриття: відповідаємо на запитання

Опубліковано 23 квітня 2024 року о 18:35


Яка гранична вартість проєкту, який можна подати на субвенцію?

У новій постанові немає граничної вартості проєкту, але є обов’язкова вимога щодо співфінансування. 

Для обласних бюджетів і бюджетів міських територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1: не більше ніж 70% коштом субвенції, мінімум 30% коштом місцевих бюджетів. 

Для бюджетів місцевого самоврядування з індексом податкоспроможності 1,1 та менше: не більше ніж 90% коштом субвенції, мінімум 10% коштом місцевих бюджетів. 

Для бюджетів місцевого самоврядування, з яких здійснюється фінансування закладів, що розташовані в населених пунктах зі статусом гірських: не більше за 95% коштом субвенції, мінімум 5% коштом місцевих бюджетів.


Якщо укриття — це частина комплексного проєкту?

Можливість залучити державну субвенцію залишається. Потрібно розділити комплексний проєкт на черги, відокремивши проєкт із будівництвом чи реконструкцією укриття. Потім подати його як окремий проєкт через платформу DREAM. Адже кошти субвенції спрямовують суто на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт захисних споруд у закладах загальної середньої освіти.


Якщо є лише проєктно-кошторисна документація на ремонт найпростішого укриття?

Субвенцію можна спрямувати на капітальний ремонт, реконструкцію чи реставрацію найпростішого укриття або інших об'єктів за умови, що після завершення робіт об'єкт можна віднести та використовувати як споруду подвійного призначення з властивостями протирадіаційного укриття, як протирадіаційне укриття або сховище.

У разі наявності проєктної документації на ремонт найпростішого укриття громади можуть подати проєкти через систему DREAM, але тоді буде можливість залучити лише фінансування з місцевих бюджетів, від донорських організацій та інвесторів. 


Якщо в закладі навчається менше ніж 200 учнів, чи є можливість залучити державне фінансування на укриття?

Заклади загальної середньої освіти, де навчається менше ніж 200 школярів, не зможуть залучити кошти субвенції. Натомість громади зможуть внести проєкти у DREAM та, якщо можливо, залучити фінансування з інших джерел. 


Чому уряд визначив лише 8 пріоритетних регіонів? 

В умовах, коли держава спрямовує значну частину коштів на оборону, потрібно використовувати ресурси максимально ефективно. Тому цього року уряд визначив пріоритетні регіони, які потребують першочергового фінансування. Це території, де 400 000 дітей навчається дистанційно через відсутність якісних та безпечних укриттів. 


Що робити, якщо громада не входить до регіонів, визначених урядом?

Цьогоріч передбачено 150 млн грн субвенції на завершення проєктів, пов'язаних із новим будівництвом захисних споруд цивільного захисту, розпочатих із залученням субвенції у 2023 році. Громади, які не є прифронтовими, зможуть отримати ці кошти, але за умови, що такі проєкти вже профінансовано та завершено мінімум на 40% від загальної вартості.

Громади з інших регіонів, якщо мають проєкти у системі DREAM, зможуть залучити кошти від партнерів із розвитку або інвесторів.


Чи можуть подаватися на державне фінансування укриттів приватні заклади освіти? 

Ні. Субвенцію призначено суто для державних і комунальних ЗЗСО.


Чи можуть тимчасово окуповані громади залучити кошти субвенції? 

З огляду на ризикові чинники цьогорічна субвенція не покриває проєкти, реалізацію яких передбачено на тимчасово окупованій території.


Хто є отримувачем коштів субвенції?

Усі кошти субвенції спрямовуються на рахунки засновників комунальних закладів загальної середньої освіти.