A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Стартує інформаційно-освітня кампанія з кібергігієни

Опубліковано 17 квітня 2024 року о 16:15


В Україні стартує всеукраїнська інформаційно-освітня кампанія з підвищення рівня кібербезпеки українців. Ініціатором та організатором кампанії є Представництво Фонду цивільних досліджень і розвитку США в Україні (CRDF Global в Україні) за підтримки Державного департаменту США.

Мета кампанії — підвищити загальний рівень обізнаності громадян про онлайн-загрози та навчити основ кібергігієни. Матеріали програми будуть корисними для підлітків, дорослих та людей літнього віку.

«Кібербезпека — особливо актуальна тема під час повномасштабної війни. І дуже важливо надавати їй увагу в школах. Ми бачимо, що чимало підлітків усе ще споживають багато контенту російських блогерів і вони менш захищені від шахрайств та маніпуляцій в інтернеті. Тож дуже доречно вводити цю тему в уроки, її вивчають у межах інформатичної, громадянської та історичної освітніх галузей. І потрібно, щоб про важливість кібербезпеки говорили не тільки в школах, а й удома чи медіа», — наголосив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Учасники кампанії зможуть ознайомитися з простими та зрозумілими правилами кібербезпеки, а також перевірять знання за допомогою інтерактивної гри: це можна зробити за покликанням.

«Ми працюємо над розвитком і підвищенням рівня кібербезпеки вже понад 5 років і реалізуємо низку проєктів з українськими партнерами. Важливо розуміти, що кібербезпека — це не нішева тема для профі. Це актуальне питання для кожної людини, що має доступ до інтернету. Тож ми спрямовуємо зусилля на поширення основ кібергігієни серед українців, незалежно від їхнього віку, статі чи потреб, які вони закривають онлайн», — говорить регіональний директор CRDF Global Михайло Верич.

«Кібербезпека є важливою складовою національної безпеки України й колективної безпеки цивілізованого світу. І дбати про кібербезпеку має кожен громадянин, незалежно від соціального статусу чи вікової категорії, оскільки це безпосередньо впливає не лише на особисту безпеку, а й на безпеку в країні загалом. Тому для підвищення обізнаності інформування людей про потенційні кіберзагрози та надання їм необхідних навичок для ефективного зменшення ризиків, ми розпочинаємо цю інформаційну кампанію з кібергігієни», — зазначив заступник секретаря РНБО України Сергій Демедюк.

Ця кампанія є продовженням першої успішної хвилі, яка тривала з вересня 2022 до вересня 2023 року. Вона постійно вдосконалюється, адаптуючись до нових загроз та залучаючи нових користувачів для створення безпечного онлайн-простору в Україні.
Всеукраїнська інформаційно-освітня кампанія з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США та за сприяння Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України та МОН України, а також за інформаційної підтримки «Всеукраїнської школи онлайн», ГС «Освіторія» та «Київ Цифровий».