A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Щодо нового переліку галузей знань і спеціальностей

Опубліковано 19 вересня 2023 року о 10:30


На початку серпня МОН винесло на громадське обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти». Мета цього проєкту — гармонізувати класифікацію галузей знань і спеціальностей, що застосовують в Україні із Міжнародною стандартною класифікацією освіти, яку використовують в ЄС та більшості країн світу для ведення державної статистики в освіті та науці.

Громадське обговорення проєкту постанови отримало широкий розголос. Освітня і наукова громадськості активізувалися. Але, на жаль, у публічному просторі з'явилося чимало непорозумінь: нібито руками МОН «знищується» та чи інша спеціальність, кафедра чи факультет. Нагадуємо, що перелік галузей і спеціальностей використовується здебільшого для статистичних цілей, а основною організації навчання у вищій освіті є освітня програма, яка має відповідати стандарту вищої освіти за однією або кількома спеціальностями з переліку. Студенти здобувають освіту за освітньою програмою, акредитують саме освітні програми, назви освітніх програм обов'язково зазначають у дипломі про вищу освіту. Жодної нормативної прив'язки між факультетами, кафедрами та спеціальностями не існує.

Виставляючи проєкт оновленого переліку галузей і спеціальностей на громадське обговорення, ми прагнемо почути думки та різні погляди, адже це дозволяє розглянути проблему ширше. Уже зараз міністерство отримало понад 1000 пропозицій, які наші експерти опрацьовують та аналізують. Плануємо завершити цю роботу до кінця вересня, а на початку жовтня оприлюднимо оновлену версію проєкту переліку. Сподіваємося, що більшість ключових пропозицій, які надходили під час громадського обговорення, будуть у той чи інший спосіб враховані.

Наголошуємо: головне завдання оновленого переліку галузей і спеціальностей — максимально наблизитися до Міжнародної стандартної класифікації освіти (МСКО). Це особливо важливо в контексті переліку галузей. Наявність 10 стандартизованих галузей МСКО — це необхідна умова гармонізації нашого освітнього переліку з системою класифікації, яка використовується в ЄС. Тому у фінальному переліку плануємо встановити 10 галузей та додати ще одну — «Безпека та оборона». Це означає, що відтепер перелік буде не з 28 галузей, а з 11, водночас назви деяких галузей у результаті громадського обговорення можуть бути уточнені.

Довідково:

Міжнародна стандартна класифікація освіти розроблена ЮНЕСКО як всеохопний статистичний опис національних систем освіти та методології для оцінювання національних систем освіти порівняно із зіставними міжнародними рівнями. Класифікація є обов’язковою для всіх країн Європейського Союзу.