A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Що зміниться у базовому фінансуванні напрямів наукової діяльності ЗВО

Опубліковано 09 лютого 2024 року о 15:25


9 лютого Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти».

Це рішення дасть змогу вдосконалити механізм розподілу бюджетних коштів, спрямованих на розвиток наукового напряму, а також врегулювати фінансування реорганізованих закладів вищої освіти (ЗВО).

Основні положення постанови:

  • внести зміни до формули обчислення обсягу коштів, що одержує ЗВО, для пріоритезації залучення ЗВО позабюджетних коштів на проведення наукових досліджень; 
  • створити можливості для одержання фінансування реорганізованому ЗВО, який за результатами державної атестації за одним або декількома науковими напрямами віднесений до кваліфікаційної групи А та/або Б; 
  • встановити мінімальний обсяг бюджетних коштів, який отримуватиме ЗВО за науковим напрямом, у розмірі 40 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня року, в якому надаватиметься фінансування; 
  • розмістити на офіційному сайті МОН перелік обладнання, яке планується закупити, модернізувати та відремонтувати коштом, передбаченим у держбюджеті для підтримки пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у ЗВО.

Завдяки цій постанові ЗВО зможуть отримати додаткову фінансову підтримку для розвитку дослідницької інфраструктури, оновлення та модернізації матеріально-технічної бази.

Довідково: 

Фінансування за програмою 2201390 «Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти» у державному бюджеті України на 2024 рік  збільшено більше ніж у 6 разів — до 118 мільйонів гривень. Це підтверджує пріоритет у розподілі базового фінансування наукової діяльності кращим ЗВО за формульним підходом за результатами атестації їхніх наукових напрямів, те що у світі називається «performance based research funding».