A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Підвищення кваліфікації вчителів НУШ: ЮНЕСКО допоможе з розробленням курсів і підготовкою тренерів

Опубліковано 09 лютого 2024 року о 15:55


Підвищення кваліфікації педагогів — один із пріоритетів МОН України в реалізації реформи «Нова українська школа». Торік на це було спрямовано 60 мільйонів гривень, цьогоріч держава також підтримуватиме цей напрям, виділяючи кошти із субвенції НУШ.

Професійний розвиток учителів продовжують підтримувати українські й міжнародні партнери, один з яких — ЮНЕСКО. Зокрема, організація розпочинає реалізацію компонента «Професійний розвиток вчителів» для педагогів, які викладають у 7–9 класах. Компонент реалізовуватимуть у межах програми для посилення стійкості системи освіти, що фінансує Глобальне партнерство в галузі освіти (GPE).

Компонент для вчителів спрямовано на зміцнення потенціалу регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти (ІППО) та сприяння інноваційній та кризочутливій підготовці вчителів. 

У межах проєкту ЮНЕСКО буде:

  • розроблено нові навчальні курси, які сприятимуть упровадженню реформи НУШ;
  • підготовлено 250–300 регіональних учителів-тренерів (у змішаному форматі) і щонайменше 2000 вчителів-тренерів (онлайн);
  • створено спільноту практиків, яка надаватиме постійну підтримку тренерам щодо нових курсів, розроблених у межах програми;
  • посилено цифрові рішення, що використовують в ІППО.

Важливо, що навчальні курси охоплюватимуть як загальні підходи НУШ, так і методи викладання конкретних предметів у 7–9 класах. Після підготовки тренери будуть підвищувати кваліфікацію вчителів 7–9 класів у межах субвенції НУШ на 2024 рік.

Для реалізації компонента «Професійний розвиток вчителів» оголошено тендер для отримання проєктних пропозицій, спрямованих на виконання таких ключових завдань:

  • розроблення онлайн- і змішаних курсів для вчителів / тренерів;
  • створення і підтримку динамічної спільноти практиків;
  • управління логістичними аспектами програм підготовки вчителів. 

Усі організації, що відповідають вимогам, можуть подавати заявки на участь у конкурсі до 18 лютого 2024 року. Докладну інформацію щодо тендера можна знайти за покликанням.