A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Реформа шкільного харчування триває

Опубліковано 01 червня 2023 року о 19:20


Одним з етапів її впровадження є створення кулінарних хабів та підготовка «агентів змін». Кулінарні хаби — це навчально-практичні центри на базі закладів професійно-технічної освіти, що здійснюють підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кухарів, забезпечують співпрацю з питань перепідготовки «агентів змін» — працівників шкільних харчоблоків.
30 травня 2023 року на базі такого кулінарного хабу в Бориспільському професійному ліцеї відбувся практичний курс «Сучасні тенденції в організації шкільного харчування». З грудня до травня в Борисполі навчалися 500 осіб, зокрема працівники харчоблоків 58 опорних закладів освіти: кухарі, медичні сестри з дієтичного харчування, відповідальні за організацію харчування у школах.
Олена Зеленська разом із заступником міністра освіти і науки України з питань середньої освіти Андрієм Сташківим та генеральною директоркою директорату професійної освіти Іриною Шумік поспілкувалися з організаторами і учасниками навчання.

Як і попередні, цей курс організовано в межах ініційованої першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування. Він має на меті підвищити кваліфікацію майстрів виробничого навчання у сфері організації роботи та кваліфікацію кадрів для шкільних їдалень.

«Попри війну наші діти здобувають знання, тож повинні мати для цього всі умови. Якісне харчування – чи не головна з них, бо, як уже неодноразово казала, безпосередньо впливає на те, як засвоюються знання. Наші діти переживають такі страшні воєнні випробування, що дати їм усе найкраще – наш обов’язок», – наголосила Олена Зеленська.

Торік були започатковані перші кулінарні хаби на Київщині та в місті Львові. А вже зовсім скоро у трьох областях (Тернопільській, Одеській, Полтавській) будуть створені такі осередки, у яких планують підготувати 60 «агентів змін» із новими сучасними навичками. Ці хаби використовуватимуть як місце навчання для наявних кухарів. У червні заплановано провести практичні семінари для працівників харчоблоків 25 шкіл (100 осіб), до 1 вересня – організувати навчання для працівників усіх опорних і базових шкіл (210 закладів освіти, 816 осіб).

У листопаді 2022 року за підтримки Національної асоціації громадського харчування була вибудувана модель організації навчання та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Спільно з Національним управлінням у справах освіти та молоді Естонської Республіки (HarNo) проведений семінар-навчання та підготовлені 32 тренери з-поміж майстрів виробничого навчання закладів професійно-технічної освіти області для підготовки працівників їдалень освітніх установ.