A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Профорієнтація та побудова кар’єри: відбулася робоча зустріч МОН із міжнародними донорськими організаціями

Опубліковано 11 листопада 2021 року о 16:24


Сьогодні, 11 листопада 2021 року, відбулася робоча зустріч Міністерства освіти і науки України з міжнародними донорськими організаціями. Під час зустрічі обговорювались теми державної політики у сфері професійної орієнтації учнів закладів середньої та професійно-технічної (професійної) освіти.

Учасниками заходу стали заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук, директор Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Євген Баженков і представники близько 30-ти міжнародних організацій.

«Кожен громадянин має обирати професію відповідно до своїх здібностей, потреб і бажань. Спрямування особистості до профорієнтації має розпочатися на ранніх стадіях і вдосконалюватися впродовж життя. Для цього на державному рівні ставимо нові стратегічні цілі. Зокрема, передбачено комплекс заходів із професійної орієнтації в закладах освіти, які будуть реалізовані протягом 2021-2024 років. Маємо виправити диспропорції з працевлаштуванням, недобором до закладів професійної освіти та великою кількістю випускників, що працюють не за фахом», – зазначив Ігор Гарбарук.

Заступник Міністра також повідомив про реформу професійної освіти, яку підтримує Президент України та початок реалізації проєкту Президентський університет.

В свою чергу Євген Баженков зазначив, що після вивчення питання профорієнтації на міжнародному рівні, зокрема США, Німеччини, Франції та інших країн, розпочато Всеукраїнський проєкт «Обери професію своєї мрії» з профорієнтації та побудови кар’єри в Україні.

«Насамперед це майданчик, що з’єднає сферу освіти з ринком праці для підготовки висококваліфікованих кадрів. Через платформу можна пройти профорієнтаційне тестування та визначити особисту схильність до сфер діяльності, отримати консультацію, навчатися, а також віртуально дізнатися про найпотужніші українські компанії та професії. Така стратегія доможе майбутнім учням і студентам закладів професійної, фахової передвищої та вищої освіти завчасно зануритися в особливості професії», – підкреслив Євген Баженков.

На завершення Міністерство освіти і науки визначило ІМЗО координатором напрямку профорієнтації, а також запросило фонди до співпраці та підтримки проєкту.

Нагадаємо, Верховна Рада сформувала додаткові можливості та стимули для молодих вчених і збільшила кількість відзнак у сфері освіти і науки.