A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Профільний комітет ВРУ погодив законопроект №8046, що передбачає видовження перехідного періоду для імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року

Опубліковано 28 лютого 2018 року о 17:49

Законопроект 8046, що передбачає видовження перехідного періоду для імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року, пройшов 2 з 5 комітетів Верховної Ради України. Так, відповідні засідання Комітетів ВРУ з питань науки і освіти та європейської інтеграції відбулися сьогодні, 28 лютого 2018 року.

На профільному Комітеті ВРУ з питань науки і освіти проект Закону представила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«Ще коли Закон «Про освіту» розглядався в залі парламенту Міністерство освіти і науки наголошувало, що мовна стаття цього закону не може бути імплементована протягом двох років з об’єктивних причин. Неможливо за цей час підготувати вчителів, оновити програми, видати нові підручники та створити відповідні умови, у яких навчатимуться діти. Якщо ми хочемо, аби діти змогли вивчати предмети українською, маємо відповідально підійти до підготовки до цього. І Венеційська комісія, де я особисто виступала, підтримала нас щодо того, що вносити зміни в мовну статтю Закону «Про освіту» не потрібно. Проте вона також надала і свою експертну думку, що для підготовки та імплементації статті потрібно більше часу. Саме тому Уряд й підготував цей проект Закону, що передбачає видовження перехідного періоду до 2023 року і дає нам 5 років на усі підготовчі заходи», - зазначила Лілія Гриневич.

Профільний комітет ВРУ підтримав видовження перехідного періоду до 2023 року та погодився з необхідністю цього рішення. Також проект Закону безперешкодно пройшов Комітет ВРУ з європейської інтеграції, на якому документ була готова представити генеральний директор директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МОН Анна Новосад.

Сьогодні проект закону щодо видовження перехідного періоду також мав розглядатися Комітетом ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, однак засідання не відбулося, оскільки не всі депутати з’явилися. У зв’язку з цим на засіданні не було кворуму і воно не відбулося. На цьому Комітеті проект закону мав представляти заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Нагадуємо, що на зустрічі з представниками Ради Європи Міністр Лілія Гриневич розповіла, що Уряд подав до Верховної Ради України проект Закону, що передбачає видовження перехідного періоду для імплементації мовної статті Закону «Про освіту» до 2023 року. До голосування у залі проект Закону має пройти 5 комітетів: науки і освіти, національних меншин, протидії корупції, європейської інтеграції та бюджетний комітет. 


Презентація Міністра на комітеті