A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Понад 85 тис. вступників зараховано до закладів профосвіти, – Сергій Шкарлет

Опубліковано 04 листопада 2022 року о 14:45


У вівторок, 1 листопада 2022 року, завершилася вступна кампанія до закладів професійної освіти. За оперативною інформацією з областей на перший курс зараховано понад 85 тис. осіб.

Навчатися коштом державного та регіонального замовлення будуть 82,7 тис. першокурсників, на контракт вступили понад 3 тис. учнів.

«Закладам вдалося виконати регіональне замовлення на 91%, державне – на 74%. Враховуючи, що впродовж усієї вступної кампанії в країні відбувається повномасштабна війна, результати є задовільними. Попит на фахівців з робітничими професіями навіть в умовах війни – колосальний. Тому молодь, яка хоче мати перспективний фах і гарантовану роботу, обирає професійну освіту», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Він також розповів, що більшість закладів працює у змішаній формі.

«Профтех нерозривно пов'язаний із практикою. Якими б інноваційними не були інструменти дистанційного навчання, щоб якісно підготувати слюсаря, зварника, швачку або токаря потрібні уроки практики з майстром. Учень має спробувати працювати на навчальній техніці, помилитися кілька разів і тільки тоді матиме бездоганний результат. Зараз до 150 закладів працюють очно та дистанційно, але більшість, а саме 262 заклади, обрали змішану форму освітнього процесу. Звісно, такий вибір передусімзалежить від безпекової ситуацій в регіоні», – пояснив Міністр.

До десяти найпопулярніших професій увійшли:

  1. Кухар. Кондитер
  2. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Водій автотранспортних засобів.
  3. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Електрогазозварник.
  4. Перукар (перукар-модельєр).
  5. Кравець. Закрійник.
  6. Опоряджувальник будівельний.
  7. Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування.
  8. Електрогазозварник.
  9. Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування.
  10. Штукатур. Лицювальник-плиточник.

Нагадаємо, що для учнів-сантехніків презентовано 3 нові мобільні застосунки для навчання.