A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Понад 50 педагогів профтехів пройшли навчання тренерів у межах реформи шкільного харчування

Опубліковано 29 серпня 2022 року о 14:20


Понад 50 педагогів профтехів з 5 регіонів України пройшли семінар для тренерів «Зміни та сучасні тенденції в організації харчування в закладах загальної середньої освіти». Набуті знання педагоги викладатимуть кухарям шкільних їдалень на курсі «Шкільне харчування», що розпочнеться 1 вересня 2022 року.

«Ми мусимо позбавитися старих радянських міфів про здорове харчування дітей, на кшталт користі молочної каші з хлібом або безперервного вживання м’яса. Першою ланкою, яка повинна зрозуміти основи збалансованого харчування, є кухарі у школах. Діти також мусять навчитися у закладі не тільки рахувати, критично мислити або говорити англійською, але й вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися та займатися спортом», – зазначила директорка директорату професійної освіти Ірина Шумік.

Учасники оновили знання щодо санітарних норм, технологічної документації, удосконалили навички складання меню, зокрема й без глютену, лактози та молока. Вони також почали використовувати цифрові інструменти для підготовки калькуляційних карток, застосовувати системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок.

Наприкінці курсу педагоги пройшли підсумкове тестування та виконали домашню роботу зі складання дієтичного меню для шкільної їдальні. Учасники отримали сертифікати фахових тренерів для здійснення підвищення кваліфікації кухарів шкільних їдалень.

До спікерів заходу долучився й кулінарний експерт Євген Клопотенко. Він розповів про проєкт «Нове шкільне харчування» та власний збірник рецептур страв для харчування дітей.

Семінар для тренерів створений Програмою ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» спільно з МОН, Національним управлінням у справах освіти та молоді Естонської Республіки та громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування».

Нагадаємо, МОН продовжує вступну кампанію до закладів професійної освіти.