20 лютого Міністерство освіти і науки України ухвалило наказ про затвердження Типової освітньої програми професійного навчання для підвищення кваліфікації з професії «Kyxaр» за напрямом «Впровадження різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти».
Програму затвердили задля підвищення рівня професійних компетентностей кухарів в їдальнях закладів освіти. Адже третьою ціллю Стратегії реформування системи шкільного харчування є забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в здобувачів освіти здорових харчових навичок.
Учасники, які проходитимуть навчання за Програмою, дізнаються про принципи реформи шкільного харчування в Україні, нові норми, порядок, режими, способи та форми організації харчування в школах, організацію спеціального, дієтичного харчування, харчування дітей з особливими освітніми потребами, принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів тощо. Вони також навчаться дотримуватися вимог ведення документів з організації харчування, допомагати розробляти (або складати самостійно) меню, організовувати харчування дітей під час карантину та дотримуватися безпечних правил під час користування сучасним устаткуванням, інструментами та інвентарем.
Програму можна організувати в будь-якому форматі — дистанційному, змішаному або очному, — тривалість навчання 90 годин. На її основі заклади профтехосвіти, які мають ліцензію на навчання студентів за професією «Кухар», можуть розробити власні робочі навчальні плани / освітні програми з первинної професійної підготовки і підвищення кваліфікації.