A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Оприлюднено результати дослідження щодо забезпечення підготовки педагогічних працівників Training Assessment Project

Опубліковано 24 січня 2022 року о 17:36


На сайті МОН оприлюднено аналітичний звіт за результатами дослідження Training Assessment Project (ТАР) –  Проєкту з оцінювання підготовки педагогічних працівників в Україні.

Дослідження проведено в межах глобальної програми Світового банку в галузі освіти «Системний підхід до покращення освітніх результатів» (SABER) за підтримки Міністерства освіти і науки та Українського інституту розвитку освіти.

Вибірка дослідження охопила 130 закладів освіти, організацій і установ, що реалізують програми підготовки педагогічних працівників.

Вивчення системи підготовки педагогічних працівників України виявило 270 закладів, які пропонують програми підготовки педпрацівників, серед яких найбільша частка зосереджена в закладах вищої освіти (ЗВО), а найпоширенішими спеціальностями є дошкільна освіта, початкова та середня освіта.

Дослідження встановило, що для студентів головним фактором вибору закладу освіти та спеціальності є особиста мотивація або власні судження/переконання, а фінансова складова – наступний за важливістю фактор. Доволі часто студенти обирають коледжі в якості основного закладу освіти через простіші умови вступу, а також можливість поєднувати навчання з роботою.

Окрему увагу приділено вивченню стратегій адаптації закладів освіти до реалій навчання та викладання в умовах пандемії COVID-19.

Звіт містить низку рекомендацій щодо підходів до формування та реалізації державної політики у сфері підготовки педагогічних працівників, які базуються на результатах дослідження та ефективних світових практиках професійного розвитку вчителів.

Докладніше тут.