A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр освіти Республіки Ірландії підтримує Україну

Опубліковано 09 березня 2022 року о 18:15


Сьогодні, 9 березня 2022 року, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет провів онлайн-зустрічі з Міністром освіти Республіки Ірландія Нормою Фолі та Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Ірландія Ларисою Герасько. 

"Міністерство освіти і науки України заручилося важливою підтримкою профільних міністерств Литовської, Латвійської, Естонської, Італійської, Грецької Республік, а також Республіки Польща у боротьбі з безпрецедентним проявом агресії з боку РФ. У зв’язку з небаченим проявом російської агресії просимо офіційно у своїх виступах і заявах Республіку Ірландію також засудити дії РФ та висловити підтримку Україні", – зазначив Сергій Шкарлет.

Крім того, Міністр звернувся з проханням невідкладно:

  • запровадити жорсткі обмеження для освітньої та наукової діяльності установ та організацій країни-агресора;
  • заборонити доступ наукових установ та закладів освіти Російської Федерації, їх працівників і здобувачів освіти країни-агресора до міжнародних джерел фінансування, програм мобільності, будь-яких форм співпраці у сфері освіти і науки;
  • припинити реалізацію спільних освітніх, наукових, дослідницьких програм і проєктів;
  • припинити інвестиційну та грантову підтримку для реалізації освітніх і наукових проєктів за участі представників країни-агресора;
  • переглянути політику співпраці з Міністерством науки та вищої освіти Російської Федерації, Міністерством освіти Російської Федерації та профільними державними органами країн, які підтримали збройну агресію проти України.

Пані Фолі запевнила в абсолютній солідарності та підтримці  українського народу та України.

Пані Міністр зазначила, що у закладах освіти вже створені додаткові місця для навчання дітей та робочі групи для їх підтримки та супроводу.

Республіка Ірландія готова всебічно допомагати та робити все можливе, аби забезпечити тимчасово евакуйованих громадян України всіма необхідними умовами, а також створювати робочі місця, у тому числі для вчителів.

“Разом з Посольством України продовжимо роботу у напрямку підтримки України та пошуку шляхів надання можливої допомоги нашим громадянам, які змушені були покинути країну у зв'язку з жорстокою агресією РФ”, – повідомила пані Норма Фолі.

Міністр подякував за підтримку Республіці Ірландія та висловив сподівання на подальшу допомогу українському уряду в процесі відновлення освітньої та наукової інфраструктури та функціонування освітньої та наукової сфери України.

Довідково

Співробітництво України з Республікою Ірландія в галузі освіти регулюється Меморандумом про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти й науки Ірландії від 8 лютого 2006 року, відповідно до якого сторони сприяють прямим зв'язкам між закладами освіти обох країн; заохочують пряме співробітництво в галузі науки й досліджень між університетами, науковими установами обох країн; а також сприяють співробітництву в галузях освіти, досліджень та науки шляхом участі в спільних проєктах в рамках ЮНЕСКО, Ради Європи та Європейського Союзу.

Нагадаємо, агентство Quacquarelli Symonds опублікувало заяву про підтримку України та виключення російських і білоруських ЗВО з міжнародних університетських рейтингів.