A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр освіти і науки та керівники Дніпропетровської та Донецької ОВА обговорили освітній процес в умовах воєнного стану

Опубліковано 14 листопада 2022 року о 17:20


Сьогодні, 14 листопада 2022 року, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет в межах робочої поїздки до Дніпропетровської області разом із колегами Дніпропетровської та Донецької ОВА, керівниками департаментів освіти і науки, головою Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, представниками ДСНС, Нацполіції провели нараду з питань роботи системи освіти під час воєнного стану.

«Новий навчальний рік для більшості закладів освіти Дніпропетровської області розпочався дистанційно. У той же час на високому рівні проводилася робота щодо облаштування захисних споруд у закладах освіти. Нині із 833 шкіл 607 розташовані поза межами проведення активних бойових дій. З них укриття мають 582 школи, що складає 96%», – зазначив Сергій Шкарлет. 

Дніпропетровська область стала прихистком для багатьох внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, в область релоковано департамент освіти і науки Донецької ОВА та 34 заклади освіти, з них: 15 профтехів, 16 передвищої і 3 вищої освіти. 

Понад 12 тис. учнів з-поміж ВПО та 6,5 тис. із ТОТ зараховані до місцевих шкіл. Дошкільну освіту здобуває понад 1 тис. дітей ВПО.

За словами Міністра, навіть незважаючи на збільшення кількості дітей, у школах вистачає вчителів. Майже 27 тис. педагогічних працівників продовжують надавати освітні послуги в області. Також повертаються вчителі, які вимушено виїхали за кордон. Так, із приблизно 2 тис. педагогічних працівників, які виїхали за межі країни, більше половини вже повернулися додому. Дніпропетровщина активно залучає педагогів з-поміж ВПО. 

Важливою складовою освітнього процесу є забезпечення шкільними автобусами, тому для підвозу учнів і вчителів буде закуплено 45 автобусів за кошти Держбюджету.

Що стосується Донеччини, то у 2022-2023 навчальному році кількість закладів освіти, що функціонують, скоротилася на дві третини.

У 298 закладах загальної середньої освіти за дистанційною формою здобувають освіту 104,1 тис. учнів. 

«Ситуація в області надскладна. Від початку повномасштабного військового вторгнення рф на Донеччині пошкоджено 667 закладів освіти, зруйновано 65. Нині, на жаль, саме Донецька область посідає перше місце у загальній кількості (понад 64%) закладів освіти, які постраждали від російських окупантів. Кожного дня щонайменше один заклад освіти страждає від рук російського агресора», – повідомив Сергій Шкарлет.

У цей надскладний період керівництво областей, територіальні громади та освітяни роблять усе можливе для стабільної роботи системи освіти. 

Міністр подякував колегам, що продовжують гідно тримати освітній фронт, залишаються вірними професії та працюють заради українських дітей, незалежно від їхнього місцеперебування. 

Нагадаємо, у Києві відкрито освітній хаб «Донеччина».