A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністерство освіти, молоді та спорту Чеської Республіки ухвалило Декларацію Коменського щодо російської агресії в Україні

Опубліковано 02 грудня 2022 року о 15:35


1 грудня 2022 року Міністерство освіти, молоді та спорту Чеської Республіки видало важливий документ, яким вшановується спадщина гуманіста та вчителя Яна Амоса Коменського та водночас засуджується російська агресія в Україні – Декларацію Коменського. У ній йдеться про основні цінності та принципи, які відстоював Коменський, а саме: гуманізму, поваги до прав людини та доступну для всіх освіту. А також закликає демократичні країни та їхніх громадян усвідомити свій обов’язок — захищати цінності, на яких тримається наша цивілізація століття. 

«282-й день мужні захисники та захисниці боронять незалежну суверенну Україну від російських окупантів. Масовані ракетні атаки рф, вбивства, жорстоке поводження з цивільним населенням, знищення житла, закладів освіти, медицини, культури та критичної інфраструктури засуджує весь цивілізований світ», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Словенія, Хорватія, Литва, Естонія, Фінляндія та Португалія підтримали Декларацію. Країни, які виявлять бажання приєднатися, також будуть додані. Міністр освіти, молоді та спорту Чеської Республіки Владімір Балаш на Європейському освітньому саміті представив текст Декларації державам-членам ЄС.

Цьогоріч Європейський освітній саміт проходив під патронатом Європейського комісара з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марії Габріель. Головна тема саміту — можливість для молоді брати участь у розбудові освіти майбутнього, цифрова і зелена трансформація та інклюзія в освіті.

Перед учасниками саміту також виступила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Європейський освітній саміт проводиться щороку протягом останніх п’яти років. Минулого року увага також була зосереджена на можливостях розширення інклюзії в освіті, сприянні добробуту та підвищенні якості освіти для усіх.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет подякував за підтримку своєму колезі Міністру освіти, молоді та спорту Чеської Республіки Владіміру Балашу, який був ініціатором цього документа, та усім, хто приєднався і долучиться до засудження жорстокості і вчинення воєнних дій російського агресора на території України.

Нагадаємо, Міністерства освіти України та Чеської Республіки підписали Угоду про співробітництво.