A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

До кінця року МОН презентує концепцію EMIS – вона має спростити роботу з інформацією у профосвіті

Опубліковано 17 лютого 2021 року о 17:53


Інформаційна система управління професійною освітою (EMIS) має спростити доступ до інформації, яка стосується сфери, а також зменшити паперове навантаження на управлінців у поданні звітів. Вже зараз європейські країни мають безліч аналогів таких систем, тож Україна може вивчити їхній досвід і перейняти кращі практики. Водночас важливо врахувати потреби саме української системи професійно-технічної освіти, адже вона має безліч особливостей і відмінностей.

Перша зустріч робочої групи, яка працюватиме над концепцією EMIS, відбулась сьогодні, 17 лютого 2021 року, в онлайн-форматі. Планується, що до кінця року Міністерство освіти і науки затвердить концепцію такої системи та технічне завдання для її створення.

Майбутня система зберігатиме:

- актуальну інформацію про якісні та кількісні показники системи;

- статистику про учнів, моніторингові дослідження, дані, які характеризують стан системи;

- статистику про бюджетні процеси на національному та регіональному рівні.

У ній також налаштують обмін даних з іншими офіційними освітніми базами та реєстрами. EMIS дозволить освітнім управлінцям та громадськості отримувати постійний доступ до інформації про систему профосвіти.

Учасниками робочої групи стали фахівці Міністерства, ДП «Інфоресурс», Інституту освітньої аналітики, обласних департаментів освіти, а також естонські експерти Програми ЄС EU4Skills. Під час зустрічі вони обговорили, що система працюватиме за підтримки Інституту освітньої аналітики, а її розроблення відбуватиметься у партнерстві з EU4Skills.

Нагадаємо, що МОН спільно з народними депутатами-членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій розпочали роботу над підготовкою нового законопроєкту про професійну освіту.