A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

29.04.2022



ПОРАДИ ВІД ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ: МОН РОЗРОБИЛО ДИТЯЧИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ КОМІКС, ЯК ПОВОДИТИСЯ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

Міністерство освіти і науки розробило збірку ілюстрованих інформаційних порад для дітей та їхніх близьких, які допоможуть найменшим українцям у найважчі хвилини війни, а також збережуть патріотичний дух. Шукайте нові поради за посиланням.


ЮНІСЕФ ЗАПУСТИВ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК Bebbo, ЩОБ ДОПОМОГТИ БАТЬКАМ ПІКЛУВАТИСЯ ПРО ДІТЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ 

Мобільний додаток Bebbo створено для підтримки батьків та осіб, які доглядають за дітьми віком від 0 до 6 років. Він містить необхідні матеріали та інструменти, що допоможуть дорослим стежити за здоров’ям та розвитком дітей.


СТАРТУВАЛА КАМПАНІЯ «ДИТИНА НЕ САМА» ДЛЯ ДОПОМОГИ ДІТЯМ, ЯКІ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ ПІКЛУВАННЯ ДОРОСЛИХ

Мета кампанії – привернути увагу суспільства до проблем порушення прав дітей під час війни та надати вичерпну інформацію, як вирішувати ці проблеми. Зокрема йдеться про права дітей, які через війну залишились без піклування батьків та потребують турботи і тимчасового дому.


СТАРТУВАВ БЛАГОДІЙНИЙ АУКЦІОН ВІД ЮНІСЕФ ТА NOVA UKRAINE

Благодійний аукціон на онлайн-платформі «eBay» організований ЮНІСЕФ США у партнерстві з американською ГО «Nova Ukraine». Організатори ініціативи збирають дитячі малюнки, кошти від їхнього продажу будуть спрямовані на порятунок життя українських дітей та їхніх сімей.


МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ І БАТЬКІВ «СУЧАСНЕ ДОШКІЛЛЯ ПІД КРИЛАМИ ЗАХИСТУ»

Матеріали містять онлайн-заняття з музики, математики, розвитку мовлення, психологічні поради, важливі нормативно-правові акти та іншу корисну інформацію щодо поведінки в умовах воєнного стану.


НОВІ ВИПУСКИ ДИТЯЧОГО ОНЛАЙН-САДОЧКА НУМО

Дитячий онлайн-садок НУМО – це відеозаняття для дітей віком від 3 до 6 років. Ініціатива допоможе батькам зайняти дитину пізнавальними та розвивальними активностями і, наскільки це можливо, відволікти від війни. Нові випуску садочка доступні до перегляду на YouTube-каналах МОН та ЮНІСЕФ і на платформі MEGOGO.


«ПІДТРИМАЙ ДИТИНУ»: Telegram-КАНАЛ, ЯКИЙ СТВОРЕНО З ТУРБОТОЮ ПРО БАТЬКІВ І ДІТЕЙ

Як психологічно допомогти дитині під час війни? Як впоратися з тривогою в укритті? Педагоги та дитячі психологи за підтримки Міністерства освіти і науки публікують актуальну інформацію у телеграм-каналі «Підтримай дитину». У спільноті наявні прості рекомендації, ігри та вправи для розвитку, які можна виконувати у сховищі, вдома чи під час евакуації. 


МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ОСВІТЯН ЗА КОРДОНОМ

У зв’язку зі значною кількістю вимушено переміщених українських дітей до країн Європи, багато урядів реагують на цей виклик змінами в освітній політиці, зокрема активно залучаюють українських педагогів для підтримки та навчання дошкільнят з України.


  • ПОЛЬЩА 

Для працевлаштування у польські заклади освіти українським освітянам потрібно нострифікувати український диплом (для українців безкоштовно). Наразі внесено зміни, які передбачають можливість працевлаштування у 2021-2022 навчальному році осіб, які не є вчителями (визнаними за польським законодавством), за умови, якщо директор вирішує, що компетентності цієї людини підходять для виконання завдань, визначених директором державного закладу освіти з метою забезпечення догляду та виховання вихованців/учнів.

Ухвалено зміни, що дозволяють працевлаштовувати українців, які володіють польською мовою, на посади асистента вчителя, зокрема в заклади дошкільної освіти. Заповнити анкету для охочих працювати асистентом учителя можна за посиланням.

Для пошуку роботи варто звернутися до місцевих органів влади, що відповідають за питання освіти. У деяких містах створено відповідні сторінки на сайтах місцевих управлінь освіти. Наприклад, для вчителів та вихователів з України у Варшаві. Також, у Варшаві запроваджується ініціатива із працевлаштування 200 вчителів (включно з вихователями) у заклади освіти, яку фінансуватимуть закордонні партнери. Деталі за посиланням.

Фундація розвитку дітей спільно з ЮНІСЕФ запроваджує 5-годинні анімаційні групи для дітей дошкільного віку 5 разів на тиждень. Для роботи з анімаційними групами запрошують також педагогів та батьків з України, які можуть пройти відповідне навчання. Заявку можна подати за посиланням.


  • СЛОВАЧЧИНА

Для працевлаштування у заклади освіти Словаччини заповніть заявку за посиланням. 


  • ЧЕХІЯ

Відповідно до роз’яснень застосування закону щодо працевлаштування українських освітян, однією з вимог працевлаштування на посади педагогічних працівників у Чехії є знання чеської мови, що може бути бар’єром для українських освітян. Утім закон передбачає виняток до 31 серпня 2022 року та дозволяє працевлаштування педагогів без знань чеської мови для роботи у групах лише для іноземців. Крім того, українські освітяни, які здобували освіту в Україні, мають зробити нострифікацію дипломів (для українців це безкоштовно).


  • ФРАНЦІЯ

Міністерство освіти, молоді та спорту Франції запрошує освітян, які мають педагогічну освіту (щонайменше 2 роки навчання після повної загальної середньої освіти) та бажають продовжити професійну діяльність, звертатися до місцевих органів управління освіти (академії), контакти яких можна знайти за посиланням. 

Додатково ЮНІСЕФ пропонує долучитися до глобальної спільноти українських освітян з можливим подальшим залученням до конкретних освітніх ініціатив, заповнивши форму за посиланням.