A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Забезпечення прозорості процесу закупівель продуктів харчування в межах реформи шкільного харчування

Опубліковано 19 лютого 2024 року о 18:25


Представники Міністерства економіки, Міністерства освіти і науки України, ДП «Прозорро» та ДУ «Професійні закупівлі» провели вебінар для виробників та постачальників харчових продуктів, які зацікавлені у співпраці із закладами освіти, а також компаніями й підприємствами, що забезпечують харчуванням школи та садочки.

На вебінарі фахівці ДП «Прозорро» та ДУ «Професійні закупівлі» озвучили вимоги до постачальників продуктів та розповіли про особливості кваліфікації та участі в закупівлях через електронний каталог «Prozorro Market».

З початку 2024 року показник економії на купівлі харчування через е-каталог уже сягнув 150 млн грн. Саме тому за рішенням уряду з 14 березня всі публічні закупівлі продуктів мають відбуватися через цей інструмент.

Заклади освіти та інші держзамовники, що здійснюють публічні закупівлі за бюджетні кошти, відтепер повинні закуповувати через е-каталог такі продукти: м’ясо, овочі та фрукти, молоко та молочні продукти, макарони, борошно та крупи, заморожену рибу, цукор буряковий та яйця. Це стосується закупівель на суму від 100 000 гривень.

Е-каталог розміщений на платформі «Prozorro Market», яка працює за принципом маркетплейсу — на безоплатній основі для замовників. Закупівлі товарів відбуваються через запит пропозиції від постачальників. У середньому ця процедура займає дев'ять днів, а конкуренція майже вдвічі вища, ніж на відкритих торгах. Так Prozorro Market забезпечує прозорість та відкритість торгів, а отже, знижує корупційні ризики.

Захід став важливим кроком у межах реформи шкільного харчування на шляху до налагодження прозорої та зрозумілої системи закупівель, побудови партнерських стосунків між замовниками та постачальниками.

Запис вебінару можна переглянути за покликанням.