A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як розвивається реформа шкільного харчування: відбувся візит до Тернопільщини

Опубліковано 17 лютого 2024 року о 12:45


Регіони й громади мають безпосередній вплив на втілення реформи шкільного харчування. Підготовчі роботи на національному рівні, які були необхідні для її впровадження, проведено, тож тепер зміни мають реалізовувати на місцях.

Днями посадовці, залучені до впровадження реформи шкільного харчування, відвідали Тернопільську область, яка є однією з лідерок цих змін. У візиті взяли участь перша леді Олена Зеленська, перша віцепрем'єрка — міністерка економіки України Юлія Свириденко, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків та очільник проєктного офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк.

«Цьогоріч на модернізацію харчоблоків у школах держава виділила субвенцію в 1,5 мільярда гривень, тож тепер маємо більше можливостей, щоб забезпечити учням якісне і збалансоване харчування. Це є одним із важливих елементів Стратегії реформування системи шкільного харчування. У її межах МОН працює, щоб відновити й модернізувати харчоблоки в школах, підготувати кваліфікованих фахівців та сформувати в українців свідому звичку обирати здорове харчування», — прокоментував Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України.

Тернопільська область однією з перших почала поліпшувати систему забезпечення харчування в школах та дитячих садках: її очільники взяли участь у першій партнерській зустрічі, ознайомилися з досвідом Київщини та затвердили регіональну програму реалізації Стратегії реформи. Тут з'явився один із перших кулінарних хабів в Україні, а також розпочато модернізацію шкільної інфраструктури.

Учасники делегації завітали до загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів — дошкільного навчального закладу в селі Великі Гаї. Зараз у школі 438 учнів, 48 учителів та 16 інших працівників школи. З 2017 року заклад має статус опорного. За цей період зроблено чимало для забезпечення учнів здоровою їжею: проведено капітальний ремонт їдальні та кухні, повністю оновлено обладнання харчоблоку, упроваджено систему управління безпечністю харчування згідно зі стандартами НАССР.

Крім того, у громаді розширено перелік учнів, які харчуються в школах безоплатно: коштом місцевого бюджету обіди отримують не лише діти з-поміж пільгових категорій, але й усі учні початкових класів. На харчування однієї дитини на день з бюджету виділяють 45 гривень.

Під час наради, яку провели в школі, посадовці обговорили з очільниками громад Тернопільщини подальші кроки реалізації реформи. Поспілкувалися про впровадження реформи й закликали громади подавати проєкти, як тільки розпочнуть їх приймати в межах використання субвенції на модернізацію кухонь та їдалень.

Нагадаємо, на це цьогоріч передбачено 1,5 мільярда гривень, також нині триває підготовка порядку розподілу та використання цих коштів.

Очільник проєктного офісу реформи Орест Степаняк зазначив, що в громад достатньо допоміжних засобів для того, щоб упроваджувати зміни. Зокрема, вони мають і можуть користуватися напрацюваннями реформи: адаптованою нормативною базою, яка враховує всі потреби та виклики, державною субвенцією, що дає громадам змогу оновити застарілу інфраструктуру закладів освіти, донорськими та партнерськими програмами. Для того, щоб підвищити обізнаність у таких непростих питаннях, як стандарти НАССР, можна пройти безплатні онлайн-курси на платформі «Prometheus».

Також провідною темою зустрічі був розвиток навичок здорового харчування та посилення ментальної стійкості дітей.